Konfiguracja Moxa 5110

Serwery portów szeregowych, serwery terminali

Moderatorzy: Marek Sikora, Lukasz Szymczak

Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez elektrowat » N, 5 sty 2014, 23:55

Witam serdecznie potrzebuje waszej pomocy w skonfigurowaniu połączenia, nie jestem w tym mocny ale myślę że z kilkoma podpowiedziami dam radę. Konfiguracja to Moxa 5110 podpięta do routera edimax 3g-6200n. Kiedy moxe mam podpiętą do komputera wszystko chodzi przez RS kiedy chciałbym połączyć się zdalnie kończą się moje wiadomości. Mianowicie:
1-Na Routerze muszę przekierować porty na Moxe –jakie numery ?
2- aby połączyć się zdalnie z moxą za ruterem muszę wpisać IP routera z numerem przekierowanego portu np. IP xxx.xxx.x.x:nr portu i teraz przy konfigurowaniu wirtualnego portu NPort Administrator nie umożliwia wpisanie IP+ nr portu przekierowanego. Jak to zrobić. Myślę że nie zagmatwałem za bardzo. W każdym bądź razie chce zdalnie poprzez Internet połączyć się z miernikiem który jest poprzez RS232 podpięty do Moxa 5110, Moxa jest podpięta do Routera a Router do Internetu ze stałym IP. Proszę o pomoc
elektrowat
 
Posty: 4
Dołączył(a): N, 5 sty 2014, 23:21

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez Moxa-PiotrG » Wt, 7 sty 2014, 08:44

Dzień dobry,

ad. 1. Porty TCP które muszą być przekierowane to 950 i 966. Należy dodać 2 reguły, odpowiadajaće właśnie tym portom.
ad. 2. W programie NPort Administartor nie ma niestety takiej możliwości. Istnieje jeszcze jeden program do mapowania portów szeregowych - NPort Windows Driver Manager, i ten już umożliwia dodanie nistandardowych portów TCP. Znajdzue go Pan pod poniższym linkiem:
http://www.moxa.com/support/sarch_result.aspx?type=soft&prod_id=237&type_id=9

Regułą przekierowania powinna wyglądać mniej więcej tak:
<protokół portu - TCP><numer portu = 950><port publiczny - np. 4950><lokalny adres IP NPorta =x>
<protokół portu - TCP><numer portu = 966><port publiczny - np. 4966><lokalny adres IP NPorta =x>

Od tego momentu można już mapować porty szeregowe na komputerze, wpisując adres publiczny routera oraz port publiczny wpisany w przekierowaniu. Oczywiście należy pamiętać o tym aby Nport był ustawiony w tryb Real COM. Przykład na zdjęciu w załączniku.
Załączniki
nportM.jpg
NportMan
(101.83 KiB) Pobrane 1302 razy
Pozdrawiam,
Piotr Gocłowski
Elmark Automatyka
Moxa-PiotrG
 
Posty: 56
Dołączył(a): Pn, 28 maja 2012, 11:13

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez elektrowat » Pn, 3 lut 2014, 07:23

Dziękuje za podpowiedź skorzystałem i pomogło jak najbardziej. jednak powstał kolejny problem z tym związany. Otóż gdy na jednym zestawie komputerów "na biurku" zrobiłem według Pańskich wskazówek wszystko ładnie poszło, przeniosłem ustawienia już na zestaw docelowy włączyłem hyper terminal aby przetestować połączenie i na komputerze z którego się łącze wyskakuje mi wredny komunikat .."nie można otworzyć portu com2 sprawdź ustawienia portu" .. port com2 to utworzony wirtualny port. Przeryłem już wszystko co mi wiadomo, ustawienia sa identyczne jak w zestawie który poprawnie pracował i dalej ten komunikat. Odinstalowałem ten port utworzyłem o innym numerze i znowu ten komunikat. Dlaczego na jednym zestawie komputerów to połączenie pracuje poprawnie a na innym już nie. Znajdzie się na to jakaś rada?
elektrowat
 
Posty: 4
Dołączył(a): N, 5 sty 2014, 23:21

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez Moxa-PiotrG » Pn, 3 lut 2014, 08:44

Dzień dobry,

Na początek proponuje sprawdzić czy w ustawieniach NPorta ,operation settings-> max. connections, ma Pan ustawione więcej niż 1. Najlepiej ustawić na 4.
Jeśli to nie pomoże to proponuje utworzyć następne przekierowania na routerze (liczba przekierowań = liczba komputerów), i na tych pozostałych zestawach komputerowych mapować porty z innych przekierowań.
Proszę o kontakt czy rozwiązało to sprawę.
Pozdrawiam,
Piotr Gocłowski
Elmark Automatyka
Moxa-PiotrG
 
Posty: 56
Dołączył(a): Pn, 28 maja 2012, 11:13

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez elektrowat » Śr, 5 lut 2014, 12:27

To akurat nie pomogło, ale dlatego że tego nie próbowałem bo troszkę się wyjaśniło, niestety problem dalej nie rozwiązany.
Taki układ
modem huawei - router sagemcom F@st 2704 - moxa5110- urządzenie rs232
Przekierowania ustawione według pańskich podpowiedzi, łącze się z sieci zewnętrznej z innego modemu wszystko śmiga ładnie
Układ modem huawei - router edimax 3g-6200n - moxa5110- urządzenie rs232
Przekierowania ustawione według pańskich podpowiedzi, łącze się z sieci zewnętrznej z innego modemu i lipa nic nie idzie
Wychodzi mi że ustawienia routera są nie odpowiednie. Ustawiam przekierowania portów, 950, 966 , przekierowania w wirtualnym serwerze 4950,4966 i ustawiałem różności metodą prób i błędów i nie udało mi się nawiązać połączenia. Może coś Panowie podpowiecie, co należało by ustawić w tym routerze aby to ruszyło. przypominam że komunikacja po LAN chodzi ale jak próbuje z zewnątrz po WAN to nic z tego.pozdrawiam i proszę o pomoc.
Dodam jeszcze może to w czymś pomoże że w tej konfiguracji nie mam stałego IP tylko odczytuje jaki aktualnie ma nadany modem i próbuje, uważam że nie powinno to przeszkadzać bo tak samo robię w jednym zestawie jak i w drugim, w jednym chodzi w drugim nie.
elektrowat
 
Posty: 4
Dołączył(a): N, 5 sty 2014, 23:21

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez Moxa-PiotrG » Śr, 5 lut 2014, 12:45

Dzień dobry,

Czy w ustawieniach NPorta ma Pan ustawioną bramę domyślną? Bez niej takie połączenie nie będzie możliwe. Musi to być lokalne IP routera.
Pozdrawiam,
Piotr Gocłowski
Elmark Automatyka
Moxa-PiotrG
 
Posty: 56
Dołączył(a): Pn, 28 maja 2012, 11:13

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez elektrowat » Cz, 6 lut 2014, 06:03

Tak w Moxie parametry komunikacyjne mam ustawione tak samo tzn jak ją podpinam do routera Sagem czy edimaxa to odpowiednio zmieniam, tylko że w układzie z Sagem pracuje poprawnie a w układzie z Edimax brak jest komunikacji z zewnątrz. Obydwa te rutery mam na biurku i próbuję zestawić komunikacje i tak jak napisałem z edimax nie chce ruszyć.
Ostatnio u Państwa w Elmarku kupowaliśmy moduły ADAM właśnie żeby zestawić takie połączenie na obiekcie z licznikami energii, były to moduły po naprawach i uznaliśmy że są wadliwe tez nie mogliśmy się zdalnie połączyć, lokalnie chodziło zdalnie nie. Zakupiliśmy Moxy i też nie można zestawić połączenia teraz widzę że problem może tkwić w routerze edimaxa, a nie w Moxie czy Adamie. Tylko nie za bardzo wierzę że ten komplet tz Edimax 3g-6200n plus Moxa czy Edimaź 3g-6200 plus ADAM nie mogą pracować , którąś z opcji lud któryś parametr w routerze należy zmienić przestawić. tylko pytanie który niestety ja nie posiadam takiej wiedzy dlatego tutaj proszę o pomoc. zadałem pytania na kilku forach może
gdzieś ktoś podpowie :)
elektrowat
 
Posty: 4
Dołączył(a): N, 5 sty 2014, 23:21

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez Moxa-PiotrG » Cz, 6 lut 2014, 09:46

Czy ma Pan uruchomioną funkcję DMZ? Należy ją wyłączyć gdy przekierowania mają być aktywne.
Przekierowania powinny być ustawione w protokole TCP. Można też spróbować wpisać inne adresy publiczne do przekierowań, najlepiej wyższe i losowe.
Na Pana miejscu spróbowałbym jeszcze wgrać najnowszy firmware do tego routera, o ile w tym momencie nie jest najnowszy.

Jeśli nadal nie będzie Pan mógł się połączyć po zdalnym adresie IP to proponuje skontaktować się z producentem routera.
Pozdrawiam,
Piotr Gocłowski
Elmark Automatyka
Moxa-PiotrG
 
Posty: 56
Dołączył(a): Pn, 28 maja 2012, 11:13

Re: Konfiguracja Moxa 5110

Postprzez dickinsonron » Cz, 16 lis 2023, 10:28

Moxa-PiotrG napisał(a):Dzień dobry,

ad. 1. Porty TCP które muszą być przekierowane to 950 i 966. Należy dodać 2 reguły, odpowiadajaće właśnie tym portom.
ad. 2. W programie NPort Administartor nie ma niestety takiej możliwości. Istnieje jeszcze jeden program do mapowania portów szeregowych - NPort Windows Driver Manager, i ten już umożliwia dodanie nistandardowych portów TCP. Znajdzue go Pan pod poniższym linkiem:
http://www.moxa.com/support/sarch_result.aspx?type=soft&prod_id=237&type_id=9wordle today

Regułą przekierowania powinna wyglądać mniej więcej tak:
<protokół portu - TCP><numer portu = 950><port publiczny - np. 4950><lokalny adres IP NPorta =x>
<protokół portu - TCP><numer portu = 966><port publiczny - np. 4966><lokalny adres IP NPorta =x>

Od tego momentu można już mapować porty szeregowe na komputerze, wpisując adres publiczny routera oraz port publiczny wpisany w przekierowaniu. Oczywiście należy pamiętać o tym aby Nport był ustawiony w tryb Real COM. Przykład na zdjęciu w załączniku.

Doceniam radę; u mnie zdziałało cuda. Niemniej jednak pojawił się kolejny problem wynikający z tego. Teraz, kiedy postępowałem zgodnie z Twoimi instrukcjami na jednym zestawie komputerów „na biurku”, wszystko działało idealnie; jednak gdy przeniosłem ustawienia na zestaw docelowy, włączyłem hyper terminal w celu przetestowania połączenia, a na komputerze z którego zostało nawiązane połączenie pojawił się nieprzyjemny komunikat o treści „nie można otworzyć portu com2, sprawdź ustawienia portu” .. port com2 to utworzony port wirtualny. Próbowałem wszystkiego, co przychodzi mi do głowy, aby to naprawić, a moje ustawienia są nie do zniesienia dla tych, których konfiguracja zakończyła się sukcesem. Nawet po wyłączeniu tego portu i przypisaniu nowego numeru pojawił się ten sam komunikat o błędzie. Z jakiego powodu to łącze działa poprawnie tylko między niektórymi maszynami? Czy jest na to jakieś zalecenie?
dickinsonron
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz, 16 lis 2023, 10:25


Powrót do Konwertery RS-232/422/485 – Ethernet



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron