Mam urządzenie podpięte do konwertera NPORT 5150 przez port COM (RS232 piny 2,3,5)
Ustawienia transmisji 9600,N,8,1, flow control none.
Nport skonfigurowany jako TCP Server ,porty i ustawienia domyślne, stały adres IP.
Na komputerze odpalam program Hercules http://www.hw-group.com/products/hercules/index_en.html
jako Tcp Client otwieram port 4001 i nawiązuję komunikację z Nportem.
Wysyłam komendy startowe do urządzenia i urządzenie zaczyna cały czas wysyłać dane.
Robię teraz test przerwania kabla.
Po odpięciu wtyki od RS232 transmisja staje ,ale po włożeniu wtyczki z powrotem do Nporta dane bez przeszkód odbieram na komputerze.
Inaczej niestety ma się sprawa po wypięciu wtyki od ethernetu w Nporcie.
Transmisja staje i jeżeli wypięcie wtyki jest krótkie poniżej 7 sekund transmisja wraca.
Jeżeli wyjmę wtyczkę z Nporta na dłużej niż 7 sekund Nport przerywa połączenie z komputerem.
Po tym czasie nawet jak nacisnę przycisk Connect ponownie w programie Hercules na komputerze nie mogę się ponownie połączyć z Nportem.
Jedynym rozwiązaniem jak na razie jest wyłączenie i załączenie zasilania Nporta ponownie. Wtedy port mogę ponownie otworzyć.
Testowałem to na 2 programach i oba zachowują się podobnie.
Czy da się jakoś ustawić Nporta ,żeby po wyjęciu wtyki od ethernetu na dłużej niż 7 sekund i włożeniu jej ponownie
zezwalał na ponowne połączenie na porcie 4001 i nie odrzucał go ?