przez goldi » Wt, 17 lip 2012, 11:30
Problem, który opisałem wyżej jest już rozwiązany.
Mam kolejną prośbę. W tym momencie żeby wysłać jakąś ramkę danych do sterownika muszę podać (wpisać/wybrać) )standard ramki, ID oraz dane. Chciałbym aby te parametry były wysyłane (ustawiane/wpisywane) tylko przez wciśnięcie konkretnego przycisku dwustanowego dla danego zdarzenia. Przykładowo, zapalenie żarówki jest realizowane przez standardowy format ramki (wartość 0 w programie), ID=5 i wartość danych 1. Żarówka gaśnie dla ramki o wartości danych równych 0 (ID i standard ten sam). Należy przypisać konkretne zdarzenia do konkretnego przycisku z tym, że powinna istnieć nadal opcja edycji tych parametrów z klawiatury. Program wysyła ramkę zdefiniowaną w polu 'MSG' (po wciśnięciu ENTER). Jeśli sterownik odbierze ramkę to wysyła automatycznie ramkę zwrotną do programu 'Received MSG'. Definiuję pola 'Flags', 'ID(Hex)' oraz 'Data' dla różnych zdarzeń. Pozostałe pola są ustawiane przed wywoływaniem zdarzeń. Wydaje mi się, że wykonanie opcji z przyciskami na strukturach 'case' nie jest zbyt skomplikowane. Problem jest w tym, że nie wiem jak się za to zabrać. W jaki sposób wyłuskać parametry (zmienne), które chcę zmieniać w zależności od naciśnięcia dowolnego przycisku.