Zapis do SD

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Zapis do SD

Postprzez --GS-- » Cz, 23 lut 2012, 10:29

Witam wszystkich czytających,

Mam problem z zapisem danych do SD. Próbuję skopiować dane z DT do SD za pomocą funkcji Write Data Table to SD (.udt).
Konfiguracja operacji zapisu (patrz zał_1) przeprowadzona, ale po poleceniu zapisu (patrz. zal_2) w słowie statusowym (tu: MI240) pojawia się wartość
b00000010, co oznacza, że struktura pliku *.udt inna niż kopiowanej tabeli. Próbowałem odnaleźć miejsce gdzie można w jakikolwiek sposób ustawić strukturę
w SD ale bez powodzenia. W czym tkwi problem?
Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takim przypadkiem?

Pozdrawiam
Grzegorz Skarupa
Załączniki
zal_2.jpg
(160.92 KiB) Pobrane 647 razy
zal_1.jpg
(149.14 KiB) Pobrane 653 razy
.............................................................................................................
Grzegorz
teraz: V350 - 35 - R2; VisiLogic ver. 9.4.0 b.0
--GS--

Re: Zapis do SD

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 23 lut 2012, 11:37

Witam,

czy tabelę, którą Pan utworzył w zakładce Data Tables zawiera 2170 lub więcej wierszy ? Tak wynika z zal_1.jpg (patrz Number of Rows).

Jeśli tak to prosiłbym spakować projekt i przesłać go w nowej wiadomości.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Cz, 23 lut 2012, 11:55

Tak, Tabela DT_RD w całości ma 2170 wierszy i 13 kolumn.
Projekt jest dość duży. Wydzielenie wybranego fragmentu może chwilkę potrwać.

Pozdrawiam
Grzegorz
.............................................................................................................
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 23 lut 2012, 12:01

Witam,

czy na karcie zapisywany jest plik o nazwie Rejestr.udt w folderze DT4 ?
Sugerowałbym nazwać plik *.udt jako łańcuch 8 znaków, bez polskich znaków i dużych liter ( a nie 7 jak do tej pory).

Proszę tak spróbować i dać znać czy zadziałało.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Cz, 23 lut 2012, 12:45

Długość nazwy pliku zapisywanej do SD nie wpływa na skuteczność zapisu. Trzeba utrzymać konwencję 8.3.
Przeprowadziłem parę prób z wielkością tabeli do zapisu SD. Do tej pory (gdy DT_RD = 2170) odstęp między kolejnymi zapisami wynosił 10[s].
Ustawiając TD sprawdziłem, że DT_RD nie może byś większa niż 950. Czas zapisu tabeli DT_RD = 2170 wynosi zdecydowanie więcej niż odstęp między
poszczególnymi zapisami. Jeżeli odstęp czasu między kolejnymi rozkazami zapisu jest mniejszy niż czas trwania zapisu to sterownik ustawia się w niezdefiniowanym stanie. Słowo statusu SD nie sygnalizuje anomalii lub błędów, a zapisu brak. Konflikt między zapisem danych do DT_RD a SD?
Nie mam pomysłu. Najprawdopodobniej będę musiał przeprojektować soft.

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. W projekcie planowałem cykliczny (co 10[s]) zapis danych s DT_RD do SD w celach bezpieczeństwa.
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 23 lut 2012, 14:38

Witam,
twierdzi Pan, że Pańska tabela danych ma dokładnie 2170 wierszy, tak ? W takim razie ostatni wiersz powinien mieć adres 2709 (pierwszy wiersz ma numerację 0).
Dlatego mógł generować błąd na początku.
Napisałem prosty program, który będzie kopiował tabelę (13kolumn i 2170wierszy) na kartę SD. Udaje mu się to zrobić w niecałe 6 sekund i zapis kończy się sukcesem. Podglądając kartę SD, widzę całą tabelę dokładnie przepisaną.

Wiadomo, że czas się wydłuża przy rozbudowaniu programu, dlatego prosiłbym o przesłanie programu w celu znalezienia błędu.
W załączniku przesyłam Panu program, o którym mowa wyżej. Proszę go przetestować i dać znać czy zadziałało.
Załączniki
sd.zip
(175.98 KiB) Pobrane 749 razy
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Cz, 23 lut 2012, 14:50

Witam,
Jutro od samego rana zabieram się za testowanie

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
--GS--

Powrót do Unitronics