Variable: Trend - parę pytań

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Variable: Trend - parę pytań

Postprzez --GS-- » Cz, 8 mar 2012, 12:46

Cześć,
Próbuję zobrazować zmianę temperatury w kilku kanałach.
Korzystając z opcji HMI : Variable.Trend stworzyłem okienko, we właściwościach
podłączyłem (Attach to) do drzewka trendów (Trends), opisałem krzywe w zakładce (Curves) i nie mogę zatwierdzić operacji i zamknąć okienka konfiguracyjnego. System chce abym wskazał jeszcze rejestr (Grupa Links.Link: ) w jakim celu ten rejestr jest wymagany? Co w nim ma być zapisywane? Albo do czego służy?

Kto wie?
.............................................................................................................
Grzegorz
teraz: V350 - 35 - R2; VisiLogic ver. 9.4.0 b.0
--GS--

Re: Variable: Trend - parę pytań

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 8 mar 2012, 15:38

Witam,
wartość Link w Trendzie pokazuje nam wartość konkretnie podświetlonej zmiennej "Curve" z wybranego trendu.
Np. ma Pan dwie linie w trendzie1 : domyślnie "Curve1" oraz "Curve2". Wartość Link wybiera Pan jako np. MI0.
Podczas wyświetlania trendów, wartość MI0 pokazuje 1, gdzie u góry trendu ma Pan napisane "Curve1" oraz podświetlenie osi Y jest w kolorze trendu.
Gdy naciśnie Pan palcem w dowolnym miejscu na trendzie, zmieni się opis u góry na "Curve2" , podświetlenie osi Y zmieni się na kolor drugiej linii oraz wartość MI0 ustawi się na wartość 2.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Pt, 9 mar 2012, 08:52

Czy oznacza to, że rejestr wskazany w Link przechowuje tylko numer aktualnie wyświetlanej krzywej?
Tej krzywej, która jest zdefiniowana w zakładce Curves?
.............................................................................................................
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 9 mar 2012, 09:16

Witam,
element Trend Graph na wyświetlaczu może pokazywać do 8 krzywych jednocześnie. W zmiennej Link jest przechowywana wartość, która oznacza numer krzywej, dla której aktualnie wyświetlana jest nazwa, kolor oraz wartości na osi Y.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Pt, 9 mar 2012, 09:32

OK. Sprawa jasna.
Dzięki
Grzegorz
--GS--

Powrót do Unitronics