Komunikacja klika PLC

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Komunikacja klika PLC

Postprzez _kosa_ » N, 21 paź 2012, 20:46

Do tej pory programowałem tylko pojedyncze V350

Teraz mam zadanie zbierać informacje z maszyn na hali z 4 PLC V350 i przesyłać dane do głównego V350 który łączy się z komputerem PC.

Proszę o pomoc jakiego rodzaju transmisje byście polecili?
Sterowniki są oddalone od siebie o kilkanaście metrów i będą wysyłały dane o stanie maszyn co kilkanaście minut

Będę wdzięczny za sugestie czego zacząć się uczyć bo jest kilka możliwości ale nie wiem które najbardziej optymalne w moim przypadku.

Pozdrawiam
Marek
_kosa_

Re: Komunikacja klika PLC

Postprzez Adrian Surma » Pn, 22 paź 2012, 07:19

Witam
Najprostszym i najszybszym sposobem będzie połączyć sterowniki w sieci Modbus RTU poprzez port RS485. Port taki standardowo montowany jest w sterownikach. Innym rozwiązaniem jest Modbus TCP (wymagany dodatkowo port ETH) albo UniCAN (wymagany dodatkowy port CANBUS).
W Pana przypadku Modbus RTU będzie najlepszym rozwiązaniem. Wszelkie informacje znajdzie Pan w helpie VISILOGIC podobnie jak przykładowe aplikacje.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez _kosa_ » Pn, 22 paź 2012, 07:58

Czy V350 może posiadać jednocześnie (oprócz portu1=com) dodatkowy port eternetowy ORAZ com2?
Poprzez port1 łącze się z komputerem i rozumiem ze dla Modbus RTU- RS485 dokupuje kolejny port np V100-17-RS4X
_kosa_

Postprzez Adrian Surma » Pn, 22 paź 2012, 08:02

Nie może mieć dwóch portów szeregowych i jednocześnie Ethernetu. Drugi COM może być ETH albo szeregowy. Zawsze dodatkowo można dołączyć port CAN. Wystarczy Panu jeden port szeregowy. Po wgraniu przez niego programu może również wykorzystywany do komunikacji MODBUS. Download programu może się odbywać również poprzez ETH.
Adrian Surma
Adrian Surma

Powrót do Unitronics