przez --GS-- » Pt, 21 gru 2012, 12:19
Już tłumaczę.
W trakcie analizy sygnałów wolnozmiennych (pomiar temperatury, ciśnienia itp.) pojawiają się zakłócenia. Chciałbym mieć możliwość "wygładzenia" pomiaru z krótkich, nie związanych z procesem zmian. W zależności od rodzaju trybu pracy urządzenia, obciążenia, wilgotności otoczenia, charakter i intensywność zakłóceń zmienia się. Operator powinien mieć możliwość doboru "siły filtru". Nie podoba mi się pomysł każdorazowego programowania dla konkretnych warunków. Jeżeli Unitronics nie przewidział np. wyboru typu filtru przy pomocy ustawienia np. rejestru SI, to będę zmuszony logikę wyboru odpowiedniego filtru, sam napisać.
Wybór filtru mógłby wyglądać w podobny sposób jak wybiera się nr katalogu zapisu danych DT do SD. Możemy tam wskazać stałą D# i zapisywać dane w konkretny folder (DT#1 = 100 lub 101 itd), ale wartość tę możemy również zadać wykorzystując rejestr np MI. Napisałem małą logikę wybierającą odpowiedni katalog w zależności od potrzeb.
Podejrzewałem, że z filtrami sprawa jest podobna.
Wykorzystując zmianę parametrów w rejestrach można całkiem zgrabny program napisać.
Pozdrawiam
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
.............................................................................................................
Grzegorz
teraz: V350 - 35 - R2; VisiLogic ver. 9.4.0 b.0