Zmiana siły filtru Analog Inputs w trakcie działania program

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Zmiana siły filtru Analog Inputs w trakcie działania program

Postprzez --GS-- » Pt, 21 gru 2012, 10:26

Witam Kolegów,

Chciałbym dynamicznie zmieniać wartość filtru wejść analogowych w V350. W ustawieniach HW Configuration producent umożliwił wybór jednego z trzech filtrów. Próbowałem w dokumentacji odnaleźć informacji na temat ustawiania dynamicznego wymienionych filtrów, ale bez skutku. Czy ktoś z Kolegów może pomóc?

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. w załączeniu jpg z filtrami
Załączniki
Filtracja wejścia AI.jpg
(188.02 KiB) Pobrane 719 razy
--GS--

Re: Zmiana siły filtru Analog Inputs w trakcie działania program

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 21 gru 2012, 10:30

Witam,

jeśli chce Pan zmieniać rodzaj filtru to proponuję użyć tych funkcji:
Obrazek
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Pt, 21 gru 2012, 11:21

Przyglądając się definiowaniu tego typu filtru mam wrażenie, że to jest filtr, którego możemy zdefiniować "na sztywno" i zaprogramować nim sterownik. Chciałbym w swojej aplikacji mieć możliwość, w trakcie pracy urządzenia, wykorzystując np.HMI (lub automatycznie) móc zmieniać wartość filtracji.
.............................................................................................................
Grzegorz
teraz: V350 - 35 - R2; VisiLogic ver. 9.4.0 b.0
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 21 gru 2012, 11:27

Witam,

nie za bardzo rozumiem do czego Panu to potrzebne. Co to znaczy "wartość filtracji"?
Wszystko można obejść - mógłby Pan ustawić kilka możliwości konfiguracji działania filtru, które były by załączane w zależności od sytuacji (kilka bloków Configuraion). Blok Calculate byłby natomiast wykonawcą zadanej przez Pana konfiguracji.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Pt, 21 gru 2012, 12:19

Już tłumaczę.
W trakcie analizy sygnałów wolnozmiennych (pomiar temperatury, ciśnienia itp.) pojawiają się zakłócenia. Chciałbym mieć możliwość "wygładzenia" pomiaru z krótkich, nie związanych z procesem zmian. W zależności od rodzaju trybu pracy urządzenia, obciążenia, wilgotności otoczenia, charakter i intensywność zakłóceń zmienia się. Operator powinien mieć możliwość doboru "siły filtru". Nie podoba mi się pomysł każdorazowego programowania dla konkretnych warunków. Jeżeli Unitronics nie przewidział np. wyboru typu filtru przy pomocy ustawienia np. rejestru SI, to będę zmuszony logikę wyboru odpowiedniego filtru, sam napisać.
Wybór filtru mógłby wyglądać w podobny sposób jak wybiera się nr katalogu zapisu danych DT do SD. Możemy tam wskazać stałą D# i zapisywać dane w konkretny folder (DT#1 = 100 lub 101 itd), ale wartość tę możemy również zadać wykorzystując rejestr np MI. Napisałem małą logikę wybierającą odpowiedni katalog w zależności od potrzeb.

Podejrzewałem, że z filtrami sprawa jest podobna.
Wykorzystując zmianę parametrów w rejestrach można całkiem zgrabny program napisać.

Pozdrawiam
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
.............................................................................................................
Grzegorz
teraz: V350 - 35 - R2; VisiLogic ver. 9.4.0 b.0
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 21 gru 2012, 13:18

Witam,
jak Pan zauważył w konfiguracji filtra da się wybrać 3 rzeczy:
1) rodzaj filtru - Dynamiczny lub wagowy
2) liczbę wartości biorących udział w liczeniu średniej (od 4 do 16)
3) liczbę skrajnych wartości odrzucanych przy liczeniu średniej (np.3 oznacza odrzucenie 3 najmniejszych wartości oraz 3 największych wartości)

Zakładam, że chciałby Pan przełączać tylko między "Low strength filter", "Medium strength filter" lub "High strength filter" z Pańskiego pierwszego posta.
Low strength filter - średnia z dwóch ostatnich pomiarów
Medium strength filter - 4 ostatnie wartości pomiaru, najmniejsza oraz największa wartość odrzucana, z dwóch środkowych wyciągana średnia arytmetyczna
High strength filter - 8 ostatnich wartości pomiaru, 2 najmniejsze oraz 2 największe odrzucane, z 4 pozostałych wyciągana średnia arytmetyczna

Filtr Medium oraz High można ustawić w konfiguracji filtru, które Panu pokazałem. Co do Low strength filter musiałbym wiedzieć, co jaki czas wykonywany jest pomiar wielkości mierzonej.

Mając wiedzę na ten temat można by było uzależnić wybór filtru od jakiego parametru MI (na komparatorach). W ten sposób użytkownik byłby w stanie płynnie przechodzić pomiędzy tymi filtrami (oczywiście przy założeniu, że w Hardware Configuration nie został wybrany żaden filtr).
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Powrót do Unitronics