Problem z kartą SD w V350

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Problem z kartą SD w V350

Postprzez gruku » Cz, 3 sty 2013, 14:32

Witam
Mam problem z kartą SD w sterowniku Unitronicś V350. Używam karty 1GB micro SD. Kartę sformatowałem najnowszym programem unitronics-a do obsługi kart SD, jednakże sterownik karty nie widzi. Formatowałem także najpierw kartę pod windowsem i następnie programem unitronics-a dalej nic. Próbowałem także sposobu sformatowania karty programem Panasonica a potem programem unitronicsa. Karta normalnie działa z komórkami, laptopami jednakże sterownik PLC jej nie widzi (program unitronics tworzy na niej swoje katalogi tak jak powinno być). Prosiłbym o pomoc ponieważ mam zrobić projekt w pracy a przez cały dzień nie udało mi się połączyć z tą kartą. Pozdrawiam
gruku

Re: Problem z kartą SD w V350

Postprzez Adrian Surma » Cz, 3 sty 2013, 14:41

Witam
Proszę sprawdzić czy ustawiony został ustawiony format FAT32 podczas formatowania windowsem i domyślny rozmiar alokacji plików? Proszę spróbować odkreślić funkcję szybkie formatowanie.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Cz, 3 sty 2013, 14:45

Format na pewno był FAT32, kartę formatowałem i poprzez szybkie formatowanie i poprzez pełne dalej nic. Jutro spróbuje jeszcze przeprowadzić formatowanie na innym komputerze. Czy spotkał się Pan z takim problemem, przecież nawet najtańsze odtwarzacze mp3 nie mają problemu z dostępem do karty a tu taki problem. Pozdrawiam
gruku

Postprzez Adrian Surma » Cz, 3 sty 2013, 14:56

Zdarzają się przypadki że karty nie działają, ciężko powiedzieć, które dokładnie. Producentów i rodzajów jest wiele.
Może spróbować Pan wgrać najnowszego OSa. Wyłączyć i włączyć sterownik.W jaki sposób sprawdza Pan czy jest widoczna karta SD. Czy wchodzi Pan w INFO MODE?
Czy po sformatowaniu karty w windowsie widać system katalogów: ALARMS, DT, EXCEL, LOG itd. ?
Jeżeli nic z tych rzeczy nie pomaga to najlepiej spróbować na innej karcie SD.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Cz, 3 sty 2013, 15:25

Spróbuje na innej karcie. Wszystkie katalogi widać, sprawdzam w info mode. Ok zobaczę jutro co da się zrobić. Miałem jeszcze taki problem, że przy wgrywaniu hardware configuration wyskakiwał błąd że błędna konfiguracja sprzętowa. Po sprawdzeniu w info mode zakładki hardware napisane było V350 (XXXXX). Po godzinie i kilkunastu próbach problem zniknął a w hardware pojawił się prawidłowy typ modułu wej-wyj. :0 Pozdrawiam
gruku

Powrót do Unitronics