Zapisanie danych w postaci .csv

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Zapisanie danych w postaci .csv

Postprzez gruku » Pn, 7 sty 2013, 16:02

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy można zapisać tabele danych na karcie w postaci pliku .csv i następnie z karty zostałby plik pobrany na komputer i odpalony w excelu. W tej chwili udaje mi się pobrać plik na dysk komputera ale tylko w postaci udt. Czy sterownik może dane z tabeli danych przekonwertować na plik csv. Chciałbym to zrobić bez użycia jakiegokolwiek oprogramowania. Przez stronę internetową byłby pobierany plik csv. W programie visilogic jest opcja tworzenia jakiegoś pliku excela ale nie kumam jak dane z tabeli przenieść do csv. Pozdrawiam
gruku

Re: Zapisanie danych w postaci .csv

Postprzez Adrian Surma » Wt, 8 sty 2013, 09:45

Witam,
nie można w szybki sposób eksportować danych z TABELI do pliku CSV. W momencie kiedy tworzymy tabelę danych z odpowiednimi kolumnami w taki sam sposób trzeba skonfigurować blok SD Utility Delimited Line w celu utworzenia pliku CSV.
ZAPIS DO TABELI DANYCH w STEROWNIKU

Obrazek

ZAPIS DO PLIKU CSV (można wybrać sobie jakimi znakami mają być oddzielane kolumny)

Obrazek

Cały przykład wykorzystania znajdzie Pan w przykładach HELP/EXAMPLES/VERSION900/PROJECT EXAMPLES/SD/V570_SD_card_demo.vlp
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Wt, 8 sty 2013, 10:25

Ok. Już prawie sobie poradziłem tylko nie jestem zorientowany dobrze w tabelach znaków. Chciałbym dodać nagłówek do pliku csv jednakże wszystkie moje próby skończyły się niepowodzeniem. Czy orientuje się Pan jak stworzyć nagłówek? Pozdrawiam
gruku

Postprzez Adrian Surma » Wt, 8 sty 2013, 10:36

Witam,
nie ma dodakowego mechanizmu dodania samych nagłówków kolumn. Nie pozostaje nic innego jak pierwszy wiersz przeznaczyć tylko na nagłówki kolumn oddzielone np. przecinkiem. Najpierw nazwy kolumn jako STRING konwertować na ASCII.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Wt, 8 sty 2013, 10:54

A jeszcze jedno pytanie czy istnieje możliwość ustalenia jak dużo wierszy ma być zapisanych w pliku csv i żeby program zaczynał nadpisywanie danych od początku. Pozdrawiam
gruku

Postprzez Adrian Surma » Wt, 8 sty 2013, 11:40

Ograniczeniem w przypadku pliku CSV nie jest ilość wierszy tylko wielkość pliku. Maksymalnie 4GB zgodnie z FAT32.
Może Pan na bieżąco śledzić informacje na temat generowanego pliku w bloku SD FILE INFO:

Obrazek

Znajdują się tam takie informacje jak rozmiar pliku, data utworzenia i data modyfikacji.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Wt, 8 sty 2013, 11:45

Dziękuję za informację. Wszystko działa jak należy. Mam tylko problem z nagłówkiem. Nie wiem jak zrobić aby ustawić na stałe nazwy kolumn. Jak próbuje coś zrobić to przepisuje mi nazwy do każdego wiersza. Zamiast zostawić nazwy tylko na górze a poniżej umieścić wartości. Jak można sobie z tym problemem poradzić? Pozdrawiam
gruku

Postprzez Adrian Surma » Wt, 8 sty 2013, 12:15

W załączniku wysyłam przykładowy program.
Na starcie programu tworzy pierwszy wiersz z nazwami kolumn po przecinku: Kolumna1,Kolumna2,Kolumna3,Kolumna4 następnie tak jak poprzednio zaczyna zapisywać pozostałe dane w kolejnych wierszach.
Zmiany dokonane zostały tylko w podprogramie CREATE CSV FILE.
Załączniki
sd.zip
(206.65 KiB) Pobrane 816 razy
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Cz, 10 sty 2013, 10:20

Mam jeszcze jeden problem. Tworzenie csv działa super. Jednakże mam problem z pobraniem pliku csv na dysk komputera za pomocą strony internetowej. Jako ścieżkę podaje href="/EXCEL/EXCEL1/OLD.csv" (plik nazywa się old). Za pomocą SD explorer mogę pobrać plik na dysk, znajduje się on w katalogu EXCEL1, jednakże nie mogę pobrać pliku z poziomu przeglądarki. Po kliknięciu czeka na odpowiedź i nic się nie dzieje. Dodam, że przeniosłem plik do katalogu WEB i stamtąd pobiera normalnie. Druga sprawa, jak dobrze rozumiem przy komunikacji WebServer muszę korzystać z drabinek dołączonych do przykładu. Zgodnie z zawartością drabinek używane jest w nich wejście I0. Do czego służy to wejście, czy mogę je użyć w projekcie bo jest mi potrzebne. Pozdrawiam Ps. czy zna ktoś hasło do tych drabinek?
gruku

Postprzez Adrian Surma » Cz, 10 sty 2013, 10:28

Witam,
proszę spróbować ścieżki href="../EXCEL/EXCEL1/OLD.csv"
Nie rozumiem o co chodzi z tym wejściem I0. O którym przykładzie Pan pisze?
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Cz, 10 sty 2013, 10:33

O tym, który jest dołączony do przykładu WEB servera a dokładnie Web Server Aplication V350. Jak wybieram wejście I0 to pokazuje, że jest użyte w grabince Binary Var, tak samo wyjście O0. A podana przez Pana ścieżka dalej nie działa. Wgrałem sam przykład bez mojego programu i nie chce zapisać.;(
gruku

Postprzez Adrian Surma » Cz, 10 sty 2013, 10:49

Może sobie Pan dowolnie stosować wejścia i wyjścia sterownika. Są wykorzystane w drabince zabezpieczonej hasłem po to, aby można było uzyskać do nich dostęp poprzez WEB SERVER. Czy ścieżka z dwoma kropkami na początku zadziałała?
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Cz, 10 sty 2013, 10:57

Jak pisałem wcześniej nie mogę pobrać pliku csv. Ścieżka podana przez Pana nic nie zmieniła nie rozumiem czemu tak jest. Z katalogu Web pobiera prawidłowo. Sprawdziłem czy pobiorę jak wrzucę plik bezpośrednio do katalogu EXCEL. Wtedy nie ma problemu. Problem jest gdy wrzucę do podkatalogu EXCEL1.
gruku

Postprzez Adrian Surma » Cz, 10 sty 2013, 11:07

Proszę spróbować zmienić ścieżkę w w Visilogicu w tabeli z folderami na /EXCEL/EXCEL1/

Obrazek
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez gruku » Cz, 10 sty 2013, 11:18

Nie pomogło. Teraz nie mogę nawet pobrać pliku umieszczonego w katalogu Excel.
gruku

Postprzez Adrian Surma » Cz, 10 sty 2013, 11:25

Pewnie konieczne jest dopisanie części drabinki w zablokowanych podprogramach. Jest problem z pobieraniem plików z podkatalogów. Zwrócę się z problemem do producenta.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez Adrian Surma » Cz, 10 sty 2013, 11:41

Faktycznie jest problem z nakładaniem się rejestrów MI w przykładzie po zmianie długości stringa ze ścieżką katalogu:

Obrazek

Na obecną chwilę proponuję zmienić folder zapisu na /EXCEL/ w Pana programie:

Obrazek

Jak tylko producent poprawi przykładowy program umieszczę go na forum.
Adrian Surma
Adrian Surma

Powrót do Unitronics