Potrzebna mi jest konfiguracja jak następuje: ekran 10-calowy, 16 wejść termoparowych, 8 wejść analogowych, 4 wyjścia analogowe, 64 wejścia cyfrowe oraz 64 wyjścia cyfrowe. Dodatkowo - ekran wyświetlacza powinien być zamontowany na panelu operatorskim maszyny, a wszystkie moduły sterujące wewnątrz szafy sterowniczej, czyli w oddaleniu od pulpitu o jakieś 4...5 metrów.
Proszę potwierdzić czy mój wybór jest właściwy. A wybrałem:
V1040-T20B - jako wyświetlacz 10-calowy
EX-A2X - jako adapter pośredniczący
IO-ATC8 - dwa moduły - jako 16 wejść termoparowych
IO-AI4-AO2 - dwa moduły - jako 8 wejść analogowych i 4 wyjścia analogowe
IO-D16A3-TO16 - cztery moduły - jako 64 wejścia i 64 wyjścia cyfrowe
oraz - i tu najważniejsze:
EXL-CAB600 - jako kabel 6-metrowy łączący wyświetlacz z adapterem i modułami sterującymi.
Sama konfiguracja jest zapewne poprawna (8 modułów podłączonych do jednego adaptera), ale moje obawy budzi ten KABEL. Czy sterownik V1040 jest przygotowany do pracy w takiej odległości od adaptera? Wiem, że są jeszcze dłuższe kable, ale do tej pory myślałem, że tylko te nowe sterowniki (serii Unistream) mogą pracować z takimi odległościami - bo tam sterownik jest przy modułach, a oddalony jest sam wyświetlacz. A tu nagle w opisie samych kabli zauważyłem, że są one (te długie) przeznaczone TAKŻE do adaptera EX-A2X. Czy tak jest w rzeczywistości?