Utrata komunikacji z JAZZ

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Postprzez osmar » N, 9 sie 2015, 09:01

Witam.
Mam zestawioną sieć urządzeń połączonych poprzez RS 485. Vision V280 jest Modbus master. Podłączone jest do niej kilka urządzeń (mierniki Landys, Multical, falowniki Hitachi). Sieć ta działa od dłuższego czasu bez zastrzeżeń, nie występuję znacząca utrata ramek więc poziom zakłóceń nie jest duży.
Ostatnio odłączyłem do tej sieci sterownik JAZZ JZ20J-R31 z portem JZ-RS4.
Sterownik został skonfigurowany zgodnie z przykładami z helpa za pomocą funkcji Si140=600 dla modbusa i SI140=310 dla portu com.
Wszystko działa poprawnie przez kilka godzin. Ilość zapytań mastera jest równa ilości odpowiedzi. Później bez widocznej przyczyny następuje przerwanie transmisji. Chwilowe wyłączenie zasilania przywraca prawidłowe działanie transmisji. Podglądałem nastawy parametrów COM z poziomu klawiatury sterownika i po utracie transmisji samoczynnie zmienia się nastawa szybkość transmisji z 19200 na 9600 i ilość bitów z 8 na 7. Co może powodować tą zmianę? (a tym samym przerwanie komunikacji).
Szafa ze sterownikiem jest dobrze chroniona przed zakłóceniami, cewki zaworów posiadają układy gaszenia przepięć, przewody transmisyjne mają uziemione ekrany.
Gdzie szukać przyczyny: czy to jednak zakłócenia?, czy problemy ze sprzętem? (sterownik i port są nowe), czy może jakieś problemy konfiguracyjne w oprogramowaniu?.
osmar

uzupełnienie

Postprzez osmar » N, 9 sie 2015, 11:10

Czy przyczyną powyższej sytuacji może być przekroczenie ilości danych czytanych/wysyłanych do JAZZ informacji w jednym zapytaniu z mastera?. W sterowniku master V280 używam funkcji 03 dla odczytu (czytam w jednej ramce 9 rejestrów MI) oraz zapisuję do JAZZ 6 rejestrów MI za pomocą funkcji 16.
Ile rejestrów można odczytać lub zapisać w w sterowniku JAZZ jednej ramce Modbus?. Nie mogę znaleźć tej informacji, a spotkałem się już w jakimś urządzeniu z przypadkiem ograniczenia ilości danych odczytywanych w jednym zapytaniu do 8 rejestrów 16-bitowych.
osmar

Re: Utrata komunikacji z JAZZ

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 10 sie 2015, 06:55

Witam,
na początku, do SI140 powinien Pan wpisać 599 zamiast 600. Ponadto, nowe sterowniki JZ20 muszą mieć włączone ignorowanie sygnału BREAK (nie wiadomo dlaczego po pewnym czasie wykrywa taki sygnał). W tym celu trzeba dopisać do swojego programu setowanie bitu SB134 wraz ze startem programu (SB2). Po takim zabiegu jednak nie będzie możliwości połączyć sterownika z U90Ladderem. Aby to obejść trzeba wyłączyć zasilanie sterownika, przytrzymać przycisk "i" na wyświetlaczu i trzymając go cały czas włączyć ponownie zasilanie. Sterownik uruchomi się w trybie STOP i będzie możliwość połączenia z U90Laddera.

Z taką ilością danych sterowniki Unitronics powinny sobie spokojnie poradzić.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez osmar » Pn, 10 sie 2015, 22:04

Dziękuję za pomoc.
Prawdopodobnie zablokowanie wykrywania sygnału Break poprzez ustawienie SB134 na 1 rozwiązało problem. Od 12 godzin nie nastąpiło zerwanie transmisji ani nawet utrata pojedynczej ramki Modbus, a odczyty są cykliczne co 3 sekundy.
Czy producent przewiduje naprawienie tego problemu w nowej wersji OS czy też trzeba w ten sposób uruchamiać modbusa w każdym egzemplarzu sterownika JZ20-J-R31?.
Czy konsekwencją tego błędu jest konieczność inicjalizacji modbusa funkcją 599?. Z opisu wynika że funkcja 599 odblokowuje oprócz modbusa także protokół PCOM który w przypadku komunikacji, gdzie masterem jest sterownik V280, jest niepotrzebny.
Dodam jeszcze że po zerwaniu transmisji sterownik ustawiał parametry domyślne takie same jak wyświetlane są w U90Loadder podczas synchronizacji portu: 9600,7,1,even. Nie można było tych parametrów zmienić z poziomu klawiatury sterownika, bo były praktycznie natychmiast przywracane poprzez system operacyjny.
osmar

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 11 sie 2015, 07:18

Witam,
z tego co wiem to producent nie przewiduje "naprawy błędu", gdyż twierdzi, że w ten o to sposób Modbus będzie działał poprawnie. Bez ustawionego na 1 bitu SB134 po wykryciu sygnału BREAK komunikacja na porcie Jazz zmienia się właśnie na 9600 7e1 (domyślna konfiguracja portu).

Wartość 599 powinna służyć do natychmiastowego przełączenia się z Modbus do PCOM (m.in. komunikacja z U90Ladder), ale przez użycie bitu SB134 trzeba wykonać czynności, o których pisałem wyżej (nie mniej jednak zawsze polecam na zmianę z 600 na 599).
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez osmar » Wt, 11 sie 2015, 07:38

Przez problem rozumiem przypadkowość pojawiania się sygnału Break podczas pracy portu w trybie Modbus a nie samą idee przełączenia się za pomocą tego sygnału na protokół PCOM.
W każdym razie po kolejnych 12 godzinach widzę, że po ustawieniu SB134 na 1 i funkcji inicjalizacji modbusa na 599 nie nastąpiło ani razu przerwanie transmisji.
Myślę że o jeden kłopot mniej..
Dziękuję za zajęcie się sprawą.
Pozdrawiam
osmar

Powrót do Unitronics