Kaskada pomp hydroforowych

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Kaskada pomp hydroforowych

Postprzez _kosa_ » Śr, 30 wrz 2015, 19:41

Witam,

Jak najprościej zrealizować sterowanie 3 pompami hydroforowymi (włącz/wyłącz) utrzymujące ciśnienie w określonych granicach. (sterownikiem Vision)
Pomiar ciśnienia poprzez przetwornik ciśnienia 4-20mA wyskalowany 0-6bar

Czyli załóżmy chcę by ciśnienie nie spadło poniżej 3bar i nie było większe niż 4bar.

Pozdrawiam
_kosa_

Re: Kaskada pomp hydroforowych

Postprzez Tomasz Ofiara » Cz, 1 paź 2015, 13:17

Witam Pana,

Najprościej takie sterowanie można zrealizować za pomocą dwóch bloków porównujących, tak jak na obrazku poniżej:
Screen Shot 10-01-15 at 11.59 AM.JPG
(62.59 KiB) Pobrane 967 razy

Do rejestru MI0 może Pan przypisać wartość ciśnienia z przetwornika 4-20mA. Rejestr MI1 służy do przechowywania wartości minimalnej ciśnienia. Jeśli aktualna wartość ciśnienia będzie mniejsza od minimalnej, bit MB0 przejdzie w stan wysoki i uruchomi pompy.

Drugi szczebel jest odpowiedzialny za wyłączenie pomp w przypadku, gdy wartość ciśnienia osiągnie wartość maksymalną. Do rejestru MI2 należy przypisać pożądaną wartość maksymalną ciśnienia. Po przekroczeniu tej wartości pompy zostaną wyłączone.

W razie pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam,
Tomasz Ofiara
Tomasz Ofiara

Re: Kaskada pomp hydroforowych

Postprzez _kosa_ » Pt, 2 paź 2015, 08:10

Dziękuję za odpowiedz.

Są zamontowane 3 pompy (o tych samych wydajnościach) które można włączać osobno... tak by przy wzroście przepływu utrzymać zadane ciśnienie.
Jeżeli pierwsza pompa nie daje rady to po np 2 sekundach włączam drugą jeżeli za mało trzecią... i odwrotnie przy spadku przepływu stopniowo wyłączam pompy (kaskada pomp)

(oczywiście lepiej by było zamontować falownik do płynnej regulacji pomp ale nie ma na razie takiej możliwości)
_kosa_

Powrót do Unitronics