V700 PROFIBUS

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

V700 PROFIBUS

Postprzez 71tomek » Cz, 11 lut 2021, 08:29

Chciałbym odczytywać dane z dwóch urządzeń (pomiar średnicy oraz test przebicia izolacji) z wyjściem PROFIBUS. Jakie rozszerzenie będę potrzebował do sterownika V700 i jakie bloki FB do tej komunikacji wykorzystać w programie?
71tomek
 
Posty: 116
Dołączył(a): Cz, 27 wrz 2012, 09:34

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 11 lut 2021, 08:36

Z opisu wynika, że te urządzenia pracują w sieci PROFIBUS jako urządzenia Slave. Port PROFIBUS https://www.elmark.com.pl/sklep/unitronics/v100-17-pb1 również umożliwia pracę w tej sieci jako Slave. Podsumowując to nie należy znaleźć konwerter z sieci PROFIBUS na np. ModbusRTU (https://www.elmark.com.pl/sklep/anybus/ab7808-profibus-master-modbus-rtu-slave) lub ModbusTCP (https://www.elmark.com.pl/sklep/anybus/ab7629-profibus-master-modbus-tcp-slave)
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 540
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez 71tomek » Cz, 11 lut 2021, 12:04

Nie wszedłem głębiej w manuala i nie wiedziałem, że V700 może być tylko slave. A jakiś sterownik z profibus master jest w ofercie?
71tomek
 
Posty: 116
Dołączył(a): Cz, 27 wrz 2012, 09:34

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez 71tomek » Cz, 11 lut 2021, 21:28

I pytanie o inne opcje konwertera (tańsze). Znalazłem w Waszej ofercie AB7000 ( https://www.elmark.com.pl/sklep/anybus/ ... rtu-master ). Czy nadaje się by podłączyć dwa czujniki profibus slave i V700 modbus rtu master?
71tomek
 
Posty: 116
Dołączył(a): Cz, 27 wrz 2012, 09:34

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 12 lut 2021, 08:22

Niestety nie posiadamy sterowników PLC z obsługą PROFIBUS jako Master.
Konwerter AB7000 pracuje w sieci PROFIBUS jako Slave a my szukamy dokładnie przeciwnej funkcjonalności, czyli Master. Dlatego te bramy, które podałem spełnią swoją rolę.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 540
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez 71tomek » Pt, 12 lut 2021, 10:30

A czy można by było np podłączyć te czujniki do com1 i com2 sterownika i odpowiednio skonfigurować ramkę w FB protocol scan aby odbierać dane? Tak aby uniknąć dokładania konwertera.
71tomek
 
Posty: 116
Dołączył(a): Cz, 27 wrz 2012, 09:34

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 12 lut 2021, 10:38

Niestety, nie. Chyba, że potrafi ktoś rozpisać ramkę danych protokołu PROFIBUS.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 540
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez 71tomek » Pt, 12 lut 2021, 11:54

A gdyby czujniki miały komunikację modbus rtu pobieranie danych przez sterownik V700 nie stanowiłoby już problemu i można by było komunikować się przy pomocy FB modbus bez dodatkowych modułów?
71tomek
 
Posty: 116
Dołączył(a): Cz, 27 wrz 2012, 09:34

Re: V700 PROFIBUS

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 12 lut 2021, 11:56

Dokładnie, tak.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 540
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08


Powrót do Unitronics



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron