Vision V130 BRICK

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Vision V130 BRICK

Postprzez Kacperon » Pt, 16 kwi 2021, 16:54

Dzień dobry,

dostałem używany sterownik VISION V130-33-T2. Programem VisiLogic połączyłem ze sterownikiem i mogłem odczytać jaki ma soft, czas etc.

Niestety zachciało mi się uaktualnić soft, więc rozpocząłem procedurę uaktualnienia. W jej trakcie wyskoczył błąd. Niestety nie potrafię już połączyć się ze sterownkiem. Natomiast na wyświetlaczu sternika można jedynie odczytać takie coś:
V130-33 Factory Boot
01 003 00 Jan 7 2010
COM1 115200,8,n,1
Unitronics Boot Err X P

Próbowałem zmienić timeout oraz prędkość ale bez rezultatu.

Czy zbrickowałem sterownik ale jest jeszcze jakaś szansa na jego naprawę?

Pozdrawiam
Kacperon
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 16 kwi 2021, 16:25

Re: Vision V130 BRICK

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 19 kwi 2021, 07:24

Dzień dobry,
proszę wyłączyć zasilanie sterownika. Wcisnąć i przytrzymać jednocześnie dwa przyciski na HMI : "i" oraz "ESC" a następnie trzymając te przyciski włączyć zasilanie sterownika. Sterownik powinien przejść w tryb Boot. Wtedy spróbować się skomunikować ze sterownikiem i jeśli będzie to możliwe to wgrać ponownie OS.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 545
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Vision V130 BRICK

Postprzez Kacperon » Pn, 19 kwi 2021, 19:47

Dzień dobry,

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Uruchamiałem kilkukrotnie sterownik zgodnie z instrukcją tzn: przy wyłączonym zasilaniu nacisnąłem przyciski "i" oraz "ESC" i przytrzymując je wciśnięte włączyłem zasilanie. Niestety na HMI jest dokładnie ten sam obraz jak przy włączaniu bez wciśniętych przycisków.
Informacje z freezowanego HMI:

V130-33 Factory Boot
01 003 00 Jan 7 2010
COM1 115200,8,n,1
Unitronics Boot Err X P

Odczytując jedyne widoczne dane z HMI postanowiłem w menadżerze urządzeń win7 ustawić prędkość w ustawieniach portu ma 115200 oraz to samo w programie VisiLogic.

I w końcu jakiś efekt! Dalej poszło gładko, zaktualizowałem oprogramowanie i sterownik działa.

Najprawdopodobniej winą całego zamieszania było przeprowadzanie aktualizacji przy podłączeniu sterownika do portu innego niż COM1. Przed feralną aktualizacją była informacja o konieczności podłączenia do portu COM1 ale ja ją zignorowałem.

Nie jestem automatykiem a nawet nie elektrykiem, robię sobie sterowania do podlewania na działkę ;) Już coś takiego zrobiłem na sterowniku M91 i działa bardzo dobrze. Wiem że to jest przerost formy nad treścią ponieważ ilość modułów które dostałem oraz sam sterownik obsłużyłyby niemałą linię produkcyjną. Sterownik i moduły dostałem od syna na urodziny i nie wypada żeby tata nie wykorzystał prezentu.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Panu Mateuszowi za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam
Kacperon
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 16 kwi 2021, 16:25


Powrót do Unitronics



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron