Samba Alarmy

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Śr, 22 maja 2019, 18:36

Witam ponownie. Chciałbym was prosić o pomoc w utworzeniu listy alarmów. Nigdy tego nie robiłem a dotychczasowe alarmy robiłem na ekranach. Jak można to w miarę sensowny sposób stworzyć. I za bardzo nie wiem od czego zacząć.Do tej pory zrobiłem sobie ikonę alarmu w podwójnej wersji która się przełącza i znika przy braku alarmu. Przy aktywnej ikonce - klikam i mam ekran i tu fajnie by było jak by pojawiła się lista z aktywnymi alarmami.
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 23 maja 2019, 08:02

Witam,
proszę zapoznać się z tym opisem alarmów: https://unitronicsplc.com/Download/Soft ... iLogic.htm (po lewej należy wybrać Utilities -> Alarms). Dodatkowo w załączniku przesyłam program z przykładem użycia alarmów dla sterownika V1040.
Załączniki
V1040 - Alarm Example.rar
(225.18 KiB) Pobrane 1299 razy
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Cz, 6 cze 2019, 16:27

Witam kolejny raz. Zadam nieśmiało o bit przycisku przeładowania ekranu który znajduje się na ekranie alarmów. Czy takowy jest , albo jak można przeładować ekran alarmów będąc w nim nie używając przycisku tylko bloków w drabince.
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Cz, 6 cze 2019, 16:32

Jedynie co znalazłem to SI 44 na którym to zmieniają się wartości podczas wejścia w alarmy aktywne i podczas przeładowania ekranu owego.
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 7 cze 2019, 08:02

Witam,
proszę wywołać po raz kolejny blok "Show Group", jeśli odświeżyć ma się ekran z grupami alarmów, lub "Show Alarm", w przypadku odświeżenia danego alarmu.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Pt, 7 cze 2019, 09:49

Używam bloku show , rozumiem że to odświeżenie jest jedynie dla jednego alarmu aktywnego w danym momencie . A mnie chodzi o odświeżenie podczas występującego alarmu i nadchodzącego drugiego. Jak na razie albo coś źle robię albo możliwość jest tylko wyświetlania jednego alarmu bo mam taki efekt , że jak mam kilka aktywnych z czego pierwszy pojawia się na chwilę to wejść w listę alarmów nie mogę. Dziś spróbuję wykonać na impulsach wszystkie alarmy tak aby znikający alarm nie blokował innych. Czy w dobrym kierunku myślę?
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 7 cze 2019, 10:45

Tak, można wyświetlać tylko jedno okno w tym samym czasie na ekranie HMI.
A mnie chodzi o odświeżenie podczas występującego alarmu i nadchodzącego drugiego.

Kompletnie nie rozumiem tego zdania - proszę rozwinąć.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Pt, 7 cze 2019, 11:19

Podczas wyświetlania alarmu aktywnego może zdarzyć się że pojawi się następny który powinien mi na liście również się pojawić choć będąc już w niej.
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 7 cze 2019, 12:44

No to w takim razie najlepiej by było używać wyświetlania grupy i ją odświeżać przy wystąpieniu kolejnego alarmu (można ciągle porównywać ile alarmów jest aktywnych w danej chwili). W sumie można zrobić identycznie z wyświetlaniem danego alarmu.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Pt, 7 cze 2019, 18:20

aktualnie mam tak i odświeżanie będąc w alarmach nie działa. Czy jest to możliwe do wykonania?
Załączniki
alarm.rar
(215.98 KiB) Pobrane 1301 razy
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 10 cze 2019, 08:15

Witam,
a czy mogę poprosić o przesłanie programu? Może być na mój adres e-mail w celu sprawdzenia.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Pn, 10 cze 2019, 14:34

Wysłałem.
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 11 cze 2019, 13:17

Witam,
producent sprowadził mnie na ziemię, ponieważ na tą chwilę nie ma możliwości automatycznego odświeżania alarmów. Przyciski "Refresh" oraz "ESC" na ekranie Alarms in Group na tą chwilę nie mają żadnego odpowiednika w rejestrach systemowych. Niestety powoduje to, że trzeba ręcznie wcisnąć przycisk "Refresh" w celu odświeżenia ekranu lub "ESC" w celu wyjścia z ekranu alarmu. Bit SB351 niestety nie działa. Producent przekazał tą sprawę do odpowiedniego działu w celu wprowadzenia zmian. Jak tylko dostanę odpowiedź to dam znać.
Znalazłem jednak obejście tego problemu, aczkolwiek trochę na około. Wyrzuciłem z pańskiego podprogramu "4.Alarmy" drabinki od 4 do 21 i wstawiłem to:
Obrazek
Dzięki takiemu zabiegowi, jeżeli istnieje choć jeden aktywny alarm (MI0 > 0) to sterownik PLC po wykryciu zmiany liczby tych alarmów wyłączy ekran alarmów, jeśli wcześniej w nim był (reset SB350) a w następnym skanie (dlatego ta drabinka jest wyżej od poprzedniej) wywoła Show Alarms in Group. Działa i można zrobić dodatkową zależność, że tylko w przypadku zwiększania się liczby alarmów będą one wyświetlane (komparator MI0 z XI0). XI1 dodałem tylko dla sprawdzenia, ile razy wywoływana jest ta drabinka.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Wt, 11 cze 2019, 18:32

Sprawdzę to i dam znać .
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Wt, 11 cze 2019, 18:33

Na tę chwilę bardzo dziękuję za pomoc.
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez TTomi » Pt, 5 lip 2019, 16:54

Witam serdecznie. Alarmy w moim projekcie chyba doszły finalnego rozwiązania. Połączyłem rozwiązanie pańskie z moim i dodatkowo kilka przeróbek i efekt końcowy jest w miarę do przyjęcia. A mianowicie pozostał skan alarmów i przypisywanie jego id do pamięci wyświetlania oraz rescan bitu aktywnych alarmów - ponieważ ma to być tylko lista aktywnych alarmów. No i z tym bitem jest problem , bo nie zawsze pojawia się alarm w historii. Ale z tym na razie daje spokój. Co do skanu skróciłem go jak tylko możliwe , ale musi pozostać aby móc wejść w listę w każdym momencie jakim ja chcę , pański pomysł dał odświeżenie listy choć nie zawsze wskakuje z powrotem do listy - pozostaje w moim przypadku na stronie głównej ( ale jest - z tego co można uzyskać to jest dobrze ). Odnośnie tego co ja bym poprawił - na pewno dodał bit (refresh) , poprawił bit rescanu alarmów oczekujących do wyświetlenia - teraz na to wychodzi iż kasuje i nie ma ich w historii , albo są a nie chce pokazać ( trudno powiedzieć bo raz są a raz nie nawet nie wiem od czego to zależne) zrobić tak aby przeciwieństwo stanu wywoławczego alarm zapisywało w historii i kasowane tylko bitem do historii który już jest. W skrócie pamieć historii , alarmu i detali aby były osobne. Jeśli mógłbym coś dodać od siebie to ewentualnie aby producent zmienił trochę budowę kart - rozszerzeń ( zamiast doprowadzać tyle kabli - niech wstawią zworki dla PNP/NPN wejść i jedno wspólne zasilanie dla kart wyjściowych ).

Z góry dziękuje za pomoc
Z poważaniem Tomasz
Załączniki
2.rar
(183.51 KiB) Pobrane 1263 razy
1.rar
(227.43 KiB) Pobrane 1299 razy
TTomi
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 22 maja 2019, 07:46

Re: Samba Alarmy

Postprzez daniel36Wilk12 » Śr, 7 paź 2020, 11:35

Czy macie alarm w domu czy alarm i ochronę. buduję dom i chciałem się zapytać czy warto montować takie systemy zabezpieczań. Nie wiem czy to się sprawdza. Opłaty za ochrę nie są duże.Zwykle na jednym terenie działa kilka firm ochroniarskich. Mają one zwyczaj wywieszania na ogrodzeniach monitorowanych domów tabliczek informacyjnych ze swoimi danymi (co jest też pewnym ostrzeżeniem dla złodzieja). Znalazłam taki sklep co oferuje w atrakcyjnych cenach produkty jak ten tani system alarmowy satel Czy warto montować samemu czy zmówić firmę?
daniel36Wilk12
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 7 paź 2020, 11:35

Re: Samba Alarmy

Postprzez mikegold » Cz, 13 sty 2022, 04:41

Czy takowy jest , albo jak można przeładować ekran alarmów będąc w nim nie używając przycisku tylko bloków w drabince.?
mikegold
 
Posty: 4
Dołączył(a): Wt, 23 mar 2021, 09:38

Re: Samba Alarmy

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 13 sty 2022, 08:38

Dzień dobry,
proszę spróbować zmieniać w drabince ten bit, co jakiś czas z automatu:
Obrazek
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 551
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08


Powrót do Unitronics



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron