Dzień dobry. W celach szkoleniowych chciałbym skomunikować ze sobą dwa sterowniki Jazz. Obydwa są wyposażone w dodatkowe moduły JZ-RS4. Komunikację Modbus chciałbym mieć po
Rs-485. Program podpatrzyłem w sieci i tutaj na forum, niestety nie działa mi to. Na wyświetlaczu Jazz mam podgląd SB 66 - MODBUS function is busy, który jest ciągle w stanie niskim.
SB 141 wchodzi na stan wysoki, w helpie pisze ze znaczy to że port Com został zainicjowany z nowymi parametrami. Setuję też SB 134 na który też mam podgląd i jest na 1. Komunikacji niestety nie mogę uzyskać. Czy ktoś mógłby pomóc ? Jestem początkujący, napisałem już kilka prostych programów na studnię, przepompownie, sterowanie zraszacza. Wszystkie dzialają, ale nie mogę sobie poradzić z komunikacją. Nie wiem czy problem jest w programie czy może szukać przyczyny gdzie indziej. Sterowniki są połączone za pomocą modułów JZ-RS4, terminacja ON, kabel 2x0,74 skrętka w osłonie z ekranem podłączonym do masy na jednym końcu, długość 6 m. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Serdecznie dziękuje.
Modbus configuration.
Nerwork ID= SI-141, TimeOut=SI-142, Retries=SI143, Maximum Time Delay= SI-144, Baud Rate=SI-145, Call MODBUS Configuration=SI-140
Change COM Port Parameters.
Baud Rate=SI-141, Data bits=SI1-42, Parity=SI-143, Hardware Flow Control=SI-144, Time out=SI-145, Stop bits=SI146, Com Init=SI140