Vision 280 i ethernet

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Vision 280 i ethernet

Postprzez DariuszP » Pn, 2 lis 2009, 20:23

Witam serdecznie!

Od niedawna pracuję na sterowniku Vision 280, który został mi wypożyczony przez moją wspaniała Alma Mater celem zrealizowania pracy dyplomowej. Pytanie które mnie nurtuje dotyczy komunikacji między sterownikiem a PC (konkretniej oprogramowaniem scada) poprzez ethenet. Mianowicie, znalazłem w notce z adaptera V200-19-ET1 informację odnośnie połączenia (a konkretniej rodzaju kabla ethernetowego) poprzez ethernet sterownika ze sterownikiem i sterownika ze switch'em/hubem. Moje pytanie jest następujące. Czy istnieje możliwość bezpośredniego połączenia sterownika z kartą sieciową komputera i zrealizowanie komunikacji OPLC<->PC poprzez ethernet, a jeśli tak, to jaki rodzaj kabla należy zastosować w takim przypadku??

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim czytającym za poświęcony mojemu problemowi czas.

Pozdrawiam.
DariuszP

Re: Vision 280 i ethernet

Postprzez Adrian Surma » Wt, 3 lis 2009, 10:13

Witam.
Do podłączenia sterownika bezpośrednio do komputera najlepiej użyć kabla skrosowanego. Jeżeli karta posiada automatyczną detekcję rodzaju kabla, można użyć kabla prostego.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez DariuszP » Wt, 3 lis 2009, 18:59

Pięknie dziękuję :]

Pozdrawiam!
DariuszP

Postprzez DariuszP » Pn, 9 lis 2009, 21:00

Witam serdecznie!

Po raz kolejny chciałbym prosić o pomoc. Ponieważ docelowo w pracy dyplomowej mają z komputerem współpracować dwa sterowniki V280 zdecydowałem się jednak na połączenie z jednym z nich za pośrednictwem switch'a (PLC-Switch kabel prosty, Switch-PC kabel prosty). Ponieważ rolę mastera w całym układzie ma pełnić PC z aplikacją SCADA postanowiłem "zaprząc do pracy" UniOPC (ponieważ wydaje mi się, nie wiem czy słusznie, ze jest on niezbędny). I tutaj pojawia się problem. Otóż nie wiem jak skonfigurować kanały w UniOPC i czy w ogóle OPC server sprawdzi się w przypadku ethernetu (wcześniej z powodzeniem wykorzystałem go w komunikacji za pomocą portu COM). Help jest niestety w przypadku UniOPC bardzo skąpy, szperanie w sieci dało mi tylko PDF'a informującego o konfiguracji UniOPC servera gdzie na samym końcu dokumentu znalazłem tylko kilka wzmianek dotyczących samych protokołów komunikacyjnych. Niestety moja wiedza w kwestii protokołów sieciowych jest znikoma, a nie chciałbym poprzestać na komunikacji poprzez port szeregowy. Jeśli ktoś z czytających posiada wiedzę na ten temat i mógłby polecić mi jakieś witryny www, pozycje w literaturze lub podsunąć jakieś rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Jesli zaś idzie o samą kwestię programowania sterownika i jego przygotowanie do pracy z wykorzystaniem ethernetu to zakładam, ze sterownik należy skonfigurowac jako slave'a zgodnie ze znajdującym się w VisiLogic'u przykładem (MODBUS IP). Jeśli się mylę to bardzo proszę o poprawienie mnie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
Pozdrawiam serdecznie,
Darek.
DariuszP

Postprzez Agnieszka Siewiera » Wt, 10 lis 2009, 08:09

Witam,

Jeżeli komunikacja ma być przeprowadzona za pomocą UniOPC server, wówczas konfigurowanie sterownika jako Modbus TCP/IP slave jest zbędne. UniOPC używa Ethernetu, ale innego protokołu. Łączy się Pan z PLC na takiej samej zasadzie jak VisiLogic. Potrzebuje Pan: nadać nazwę sterownikowi i zainicjalizować kartę ethernetową.
Zostanie wówczas stworzone domyślne połączenie (socket z którego Pan będzie wówczas korzystać jest już domyślnie zainicjalizowany). Wszelkie niezbędne informacje na temat połączenia ethernetowego znajdzie Pan w helpie w VisiLogcu. W przypadku jakichkolwiek problemów proszę o kontakt na mail: sterowniki@elmark.com.pl.

Pozdrawiam
Agnieszka Siewiera
Pozdrawiam

Agnieszka Siewiera
Agnieszka Siewiera

Postprzez DariuszP » Wt, 10 lis 2009, 20:25

Witam!

Bardzo dziękuję pani Agnieszko. Moje zapytanie wynikało właśnie z braku pewności czy komunikację w przypadku ethernetu można przeprowadzić z pominięciem wykorzystania protokołów sieciowych (w przypadku komunikacji z wykorzystaniem portu COM ten właśnie sposób zadziałał). Jeszcze raz chciałbym zarówno pani oraz panu Adrianowi podziękować za szybkie odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam serdecznie,
Darek.
DariuszP

Postprzez Roman » Pn, 14 gru 2009, 10:05

Witam serdecznie.

Czy sterownik V130-33-T2 z modułem V100-17-ET2 będzie tak samo sie komunikował z serwerem OPC i oprogramowaniem SCADA jak Vision280 i czy w takim razie mogą one współpracować w jednej sieci??

Pozdrawiam
Roman

Postprzez Agnieszka Siewiera » Pn, 14 gru 2009, 10:17

Komunikacja przebiega na tej samej zasadzie.
Można te sterowniki połączyć w sieć. W takim wypadku najlepiej zapewnić komunikację między nimi przez Modbus TCP/IP. Koniecznością jest wówczas napisanie krótkich programów w drabince. Przykłady takich programów znajdzie Pan również na naszej stronie:
http://support.elmark.com.pl/unitronics/
Są to: ModbusIPMaster.zip, ModbusIPSlave.zip
Pozdrawiam

Agnieszka Siewiera
Agnieszka Siewiera

Powrót do Unitronics