CANopen - uniCAN

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

CANopen - uniCAN

Postprzez demek » Wt, 8 gru 2009, 15:26

Dzień dobry.
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwa bezproblemowa współpraca sterownika Vision570 na tym samym kablu z falownikiem (z CANopen) i modułem EX-RC1 (uniCAN) ?
Elektrycznie to to samo, ale czy można zastosować dwie wersje protokołu CAN na tym samym przewodzie? czy trzeba wykorzystać drugi port np. drugi CAN lub MODBUS?

Dziękuję, za wszelkie podpowiedzi.
demek

Re: CANopen - uniCAN

Postprzez Agnieszka Siewiera » Wt, 8 gru 2009, 15:39

Jest to możliwe. Należy skonfigurować port komendą Com Init jako: CANopen + UniCAN.
Jest to możliwe tylko w modelach Enhanced: V130, V350, V570. W pozostałych modelach protokoły te nie mogą funkcjonować jednocześnie.
Agnieszka Siewiera

Postprzez demek » Śr, 9 gru 2009, 10:50

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałbym zrobić rozległą sieć 16-tu falowników i sterować , i monitorować je po magistrali CANopen ze sterownika Vision570.

Falowniki będą małej mocy (większość ok. 1,5kW) i zastanawiam się jakiego producenta i model wybrać by nie mieć problemów z komunikacją. Zastanawiałem się nad Telemecanique lub LG.

Może mają Państwo jakieś doświadczenia z wybranymi falownikami i możecie Państwo jakieś polecić ?

Pozdrawiam
demek

Postprzez Agnieszka Siewiera » Śr, 9 gru 2009, 13:53

Niestety w tym wypadku nie mogę Panu pomóc, ponieważ nie mam doświadczenia z falownikami z interfejsem CanOpen. Natomiast, jeżeli chodzi o obsługę protokołu CanOpen w sterowniku Vision:
mogą one pełnić rolę tylko Mastera,
wspierają obiekty SDO (dane konfiguracyjne)
oraz po 4 obiekty PDO do odczytu i 4 do zapisu dla każdego urządzenia podrzędnego. (Liczba urządzeń w sieci CanOpen to: 127)
Pozdrawiam

Agnieszka Siewiera
Agnieszka Siewiera

Powrót do Unitronics