Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym tylko jedną rzecz wyjaśnić rozumiem jak konfigurować odpowiednie wejścia i wyjścia analogowe za pomocą zworek, ale chciałbym wiedzieć czy konfiguracja danego typu wejścia lub wyjścia w programie (0-10V 4-20mA itd) jest także konieczna skoro zostały ustawione zworki, czy może po prostu jest to informacja dla programu sterującego?. Właśnie ustawiłem te zworki tak jak Pan napisał i w programie także skonfigurowałem poprawnie (konfiguracja 4-20mA dla wyjścia analogowego i 0-10V dla wejścia analogowego), ale nie działała taka komunikacji. Może problem tkwi w konfiguracji falownika OMRON J7, jest w tym falowniku przełącznik V-I, i w parametrach także zadaje się parametr 4-20mA. Ustawiłem zworkę w falowniku na I i parametr reference frequency na 4-20mA ale nic to nie dało. Jednakże jak przełączę zworki na sterowniku na 0-10V i na falowniku na V to komunikacja jest ok. Przepraszam ze zawracam głowę ale modernizuję maszynę która pracować będzie w warunkach w których występują stosunkowo duże zakłócenia i chciałem sterować częstotliwością falownika za pomocą prądu, który jest mniej podatny na zakłócenia. Odczytywanie wartości częstotliwośći można zrealizować w tym falowniku tylko poprzez napięcie 0-10V. Chyba jednak najpierw przetestuję dla 0-10V, jeśli będą jakieś zakłócenia to wtedy będę dalej kombinował. Nurtuję mnie tylko to że jak przełożyłem zworki na sterowniku tylko dla wyjścia analogowego na zakres 4-20mA, nie ruszając w ogóle zworek dla wejścia analogowego to w programie dla wejścia analogowego miałem ciągle wartość ok 32tyś i nie reagowało to wejście na żadne napięcie mimo ze z falownika podawane było ok 5V. Coś czuję, że po prostu gdzieś popełniłem błąd i będę musiał się jeszcze z tym pobawić. Jeszcze raz dziękuję za odp.
A i jeszcze jedno jaki zakres liczbowy ma wyjście analogowe dla 4-20mA, dla 0-10V ma 0-4096 a dla 4-20mA ?