M91 + panel Weintek po modbusie

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

M91 + panel Weintek po modbusie

Postprzez maiones » Pt, 27 sie 2010, 17:46

Witam!
Mam problem z połączeniem sterownika M91 z panelem dotykowym Weintek 8070iH po modbusie. Próbuje je połączyć po RS232 z wykorzystaniem sygnałów Rx i Tx. Zrobiłem kabelek i na panelu zapala się dioda com więc połączenie powinno być aktywne. Do sterownika załadowałem program przykładowy modbus_slave który pojawił się w innym wątku tego forum. Poleceniem z panelu chce załączyć wyjście nr 1. Za każdym razem gdy próbuje to zrobić - na panelu pojawia się "PLC no response". adresy w sieci mam dobrze ustawione. W jaki sposób odwołać się do wejścia nr 1 w sterowniku, tzn. jaki adres zmiennej powinienem przypisać w panelu? Mam wpisany adres 35002. W helpie nie ma wyjaśnienia dlaczego aż tak wysokie adresy powinny pojawiać się przy zmiennych np. "Start of Vector parameter to 34021(30001 + 4000 + 20)" Skąd to 30001?
Będę jeszcze próbował po RS485 ale najpierw muszę zrobić kabelek 6-pin. Czy problemy z wymianą danych mogą być spowodowane kabelkiem? Czy ktoś może łączył już te dwa urządzenia po modbusie? Czy w sterowniku nie powinienem jakoś przygotować zmiennych do wymiany po modbusie?
Pozdrawiam!
maiones

Re: M91 + panel Weintek po modbusie

Postprzez Adrian Surma » Pn, 30 sie 2010, 07:31

Witam
Proszę spróbować zmienić SI140 na 599 (sterownik może traktować panel jako aplikację) . Proponuję sprawdzić połączenie wysyłając konkretną wartość do rejestru MI. Wejścia sterownika są tylko do odczytu. Bardziej wyraźnie widać zmiany na MI. Np. wysłać wartość na 5678 na adres 40001 (czyli MI0) oraz na adres 0001 (MI1) - Możliwe, że sterownik traktuje Panel tak jak drugi sterownik Unitronicsa ( przetestować przy SI140=599 i 600). Proszę o informację czy udało się w ten sposób rozwiązać problem.
Adrian Surma
Adrian Surma

Re: M91 + panel Weintek po modbusie

Postprzez maiones » Pn, 30 sie 2010, 16:48

Witam!
Niestety połączenie po RS232 nie powiodło się. Połączyłem się po RS485. Z moich obserwacji wynika że nie ma znaczenia co jest wpisane w SI 140 - wymiana danych działa zarówno przy wart. 599 jak i 600. Do rejestrów odwołuje się bezpośrednio czyli wystarczy wpisać w panelu adres 0011 -> MI10 itd. jak w helpie.
Z RS 232 problem leży chyba po stronie panelu, ponieważ przy podglądzie ramek modbusa widać że sterownik wysyła żądane wartości tylko panel ich nie odbiera. Próbowałem z wieloma ustawieniami i kombinacjami połączeń - bez rezultatu - po RS 485 ruszyło od razu.
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Adam
maiones

Powrót do Unitronics