Problem z komunikacją PC - M91-2-R1

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Problem z komunikacją PC - M91-2-R1

Postprzez kowalclio2 » Cz, 24 mar 2011, 17:54

Na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jestem świeżym użytkownikiem. Mam na imię Krystian, pracuję w firmie która jest dystrybutorem urządzeń do regeneracji płyt amerykańskiej firmy Azuradisc. Ta firma w swoich urządzeniach używa sterowników Unitronics. Otrzymałem wczoraj od Klienta urządzenie do naprawy, które wg objawów ma problem ze sterownikiem M91. I tu właśnie powstał problem. Oczywiście mam oprogramowanie ze U90Ladder, zrobiłem kabelek połączeniowy wg danych producenta rj11-rs232 i nie mogę w żaden sposób skomunikować się ze sterownikiem. Czy ktoś może objaśnić mi pokrótce jak to powinno wyglądać? Podłączając sterownik do PC nic się nie wyświetla. Czy przy prawidłowym połączeniu na ekranie powinno coś się wyświetlać? Za każdą próbą połączenia uzyskuje informacje błąd komunikacji. Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać, więc będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
kowalclio2

Re: Problem z komunikacją PC - M91-2-R1

Postprzez Adrian Surma » Pn, 28 mar 2011, 08:47

Witam
Proszę sprawdzić ustawienie zworek w sterowniku czy są na RS232. Próbować łączyć się ze sterownikiem w trybie STOP, możliwe, że port jest zablokowany przez aplikację działającą w sterowniku. Jeżeli to nie pomoże proszę odesłać sterownik do naszego serwisu.
Adrian Surma
Adrian Surma

Powrót do Unitronics