Witam
Chciałbym podzielić się pewnym problemem, który jeszcze nie został rozwiązany, mianowicie:
Zacznę od zestawu: sterownik UNITRONICS V1210, SNAP V200-18-E6B, MODUL IO-PT400.
Problem polega na błędnym pomiarze temperatury (offset około 10st i bardzo duże odchyłki pomiaru, delta 20st) gdy czujnik jest podłączony do modułu, natomiast gdy podłącze ten sam czujnik, tymi samymi przewodami do wejścia temperaturowego, ale na SNAP'ie, wtedy pomiar jest idealny... Sterownik, snap i moduł zasilane są z tego samego źródła, próbowałem już kable nieekranowane i ekranowane (bez efektu), próbowałem podłączyć na krotko czujnik bezpośrednio do modułu i do SNAP'a, ten sam skutek ( chciałem wykluczyć wpływ zakłóceń, bo miedzy czujnikiem a sterownikiem jest 100m odległości). Czujnik podłączam zgodnie z dokumentacja dostarczona do modułu, może gdzieś w instrukcji jest błąd? Jedyne co zauważyłem to to, ze podłączając ta aplikacje w swoim warsztacie, pomiar temperatury przez moduł był w granicach przyzwoitości, a opisywany problem wystąpił po podłączeniu aplikacji na obiekcie. Może wpływ zasilania głównego,złego uziemienia? Jeśli tak, to dlaczego zasilanie wpływa tylko na moduł, a nie na SNAP?
Jeśli Państwo maja jakieś propozycje, chętnie sprawdzę
Z góry dziękuje za pomoc
Łukasz Kamiński