Problem z wej. analogowymi V200-18-E1B

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Problem z wej. analogowymi V200-18-E1B

Postprzez gruku » Cz, 5 kwi 2012, 20:27

Witam
Mam pewien problem z wejściami analogowymi w module V200-18-E1B, a mianowicie mam podłączone 3 czujniki ultradźwiękowe z wyjściem 4-20mA. Problem polega na tym że czujnik dla odległości 20cm powinien wysyłać 20mA co dla panelu powinno oznaczać wartość 1023 (wej. analogowe 10 bit), jednakże panel V290 otrzymuje wartość 715 dla jednego czujnika, 705 dla drugiego i 690 dla trzeciego. Dodam, że wcześniej podłączyłem te same czujniki z takimi samymi długościami przewodów do modułu V200-18-E4XB i przy zaznaczeniu w programie 14bit i ustawieniu zworek, przy 20cm otrzymałem ok 16384 czyli tak jak powinno być. Nie wiem w czym jest problem w załączniku, umieściłem schemat podłączenia czujników. W modelu E4XB trzeba było podłączyć tylko jako wspólne 0V do ACM i na T+ podać sygnały analogowe. W modelu E1B z tego co doczytałem należy podłączyć dla każdego wejścia 0V i sygnał z czujnika podać równocześnie na wejście I i V. Z moich pobieżnych testów wynika, że pomimo że na panelu otrzymuję wartość odległości ok. 130mm (715) zamiast 200mm (1023) to dla mniejszych odległości od 130mm wyniki są poprawne. Czujnik ma zakres odległości od 15mm, czyli w tym punkcie powinienem mieć 4mA (204) i wartość 204. Dla modelu E1B wartość ta pojawia dla tej odległości. Próbowałem podłączyć inaczej masę, podłączyć tylko jeden czujnik i nic, cały czas to samo. Chciałbym się dowiedzieć jakie zaciski w kostkach należy podłączyć do 0V i do 24V aby poprawnie działały wejścia analogowe. W modelu E4XB musiałem podłączyć zasilanie na wejście które oznaczone było jako zasilanie I/O, lecz w E1B nie znalazłem takiego wejścia. Jak się ustawia odpowiedni zakres prądowy lub napięciowy w E1B?. W E4XB należało ustawić zworki i podać parametry w VisiLogic . Czekam na szybka odpowiedź ponieważ sprawa jest pilna. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Załączniki
schemat.jpg
(41.63 KiB) Pobrane 676 razy
gruku

Re: Problem z wej. analogowymi V200-18-E1B

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 6 kwi 2012, 08:01

Witam,
schemat podłączenia jest dobry. Zakładam, że 0V jest wspólne dla wszystkich zacisków oraz, że nie pomylił Pan w konfiguracji hardware'owej SNAP'a E1B ze snapem E1 (podobne nazwy).
Podłączyłem swojego snapa E1B i wejścia analogowe pokazują mi zakres od 204 do 1023 (wszystko w porządku).
Jeśli to co wyżej napisałem Pan sprawdził i się zgadza to najprawdopodobniej został uszkodzony ten SNAP. W takim przypadku zostaje tylko odesłać go do naszego serwisu na adres:

Elmark Automatyka Sp. z o.o. - SERWIS
ul. Niemcewicza 76
05-075 Warszawa-Wesoła

Do przesyłki proszę dołączyć kartkę z dokładnym opisem, co zostało uszkodzone.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Powrót do Unitronics