przez Daniel » Cz, 5 mar 2020, 08:13
Rozgryzłem problem.
Wróciłem do biura i ..... program działa ????
Okazało się, że normalnie pracuję na monitorze 24" 1920x1200 i mam systemowo ustawione powiększenie bazowe na 150%. I wszystko jest ok.
Będąc na obiekcie chciałem pracować na 13" ekranie laptopa, który ma rozdzielczość 1920x1080 i tym bardziej potrzebne jest powiększenie abym cokolwiek widział, (wzrok już nie ten).
I tu jest pogrzebany problem z tym oprogramowaniem, ponieważ nie posiada ono funkcji skalowania widoku.
Po prostu po dodaniu styku lub próbie edycji już istniejącego, okienko wprowadzania danych wyświetla się poza obszarem widocznym co sprawia wrażenie zawieszenia oprogramowania.... i nic z tym nie można zrobić poza zabiciem wątku.
Może dystrybutor mógłby wpłynąć na programistów Unitronics aby funkcję skalowania umieścili w oprogramowaniu?
Używam sporo oprogramowania narzędziowego i pierwszy raz spotykam się z brakiem takiej funkcji...
Gdybym musiał pracować tylko na laptopie to dla mnie ten soft nadaje się do kosza bo jak ustawię odpowiednie powiększenie systemowe to wyświetla się zbyt drobny obraz i niewiele widzę a jak powiększę obraz to program najwyraźniej ma ustawione na sztywno współrzędne wyświetlania wyskakujących okienek i też się da da pracować...
Pozdrawiam forumowiczów