Witam!
Mam problem z połączeniem sterownika M91 z panelem dotykowym Weintek 8070iH po modbusie. Próbuje je połączyć po RS232 z wykorzystaniem sygnałów Rx i Tx. Zrobiłem kabelek i na panelu zapala się dioda com więc połączenie powinno być aktywne. Do sterownika załadowałem program przykładowy modbus_slave który pojawił się w innym wątku tego forum. Poleceniem z panelu chce załączyć wyjście nr 1. Za każdym razem gdy próbuje to zrobić - na panelu pojawia się "PLC no response". adresy w sieci mam dobrze ustawione. W jaki sposób odwołać się do wejścia nr 1 w sterowniku, tzn. jaki adres zmiennej powinienem przypisać w panelu? Mam wpisany adres 35002. W helpie nie ma wyjaśnienia dlaczego aż tak wysokie adresy powinny pojawiać się przy zmiennych np. "Start of Vector parameter to 34021(30001 + 4000 + 20)" Skąd to 30001?
Będę jeszcze próbował po RS485 ale najpierw muszę zrobić kabelek 6-pin. Czy problemy z wymianą danych mogą być spowodowane kabelkiem? Czy ktoś może łączył już te dwa urządzenia po modbusie? Czy w sterowniku nie powinienem jakoś przygotować zmiennych do wymiany po modbusie?
Pozdrawiam!