Jazz HMI "funkcja czasu"

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Jazz HMI "funkcja czasu"

Postprzez RAFAŁ » Wt, 7 wrz 2010, 10:02

Witam
Pytanie odnoszące się do sterowników serii Jazz
Czy istnieje możliwość wyświetlania na HMI zmiennej typu -"funkcja czasu", format-"godzina" liczb w postaci dziesiętnej?, a nie w hexa ?
Zrobiłem coś takiego przyporządkowując do zmiennej typu -"funkcja czasu" zmienną systemową SI31 (Current Time-according to RTC ), niestety na wyświetlaczu dostaję zapis w hexa, a chciałem wyświetlić format godziny oddzieloną ":"

pozdrawiam
RAFAŁ

Re: Jazz HMI "funkcja czasu"

Postprzez Adrian Surma » Wt, 7 wrz 2010, 10:44

Witam
Do wyświetlania aktualnego czasu używa Pan Variable Type - Date & Time. Time function wykorzystuje Pan, gdy używamy np. Direct Clock Function. Przykład w C:\Program Files\Unitronics\Unitronics U90 Ladder\Examples\Time based applications\Bank open hours.U90
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez RAFAŁ » Wt, 7 wrz 2010, 11:37

Oczywiście - do wyświetlania aktualnej daty/ czasu użyłbym Variable Type - Date & Time.
Podany przez mnie przykład jest uproszczony żeby zbytnio się nie rozpisywać.
Usiłuję stworzyć historie alarmów z godziną i datą, żeby to zrobić chciałem wykorzystać funkcję HMI zmiennej typu -"funkcja czasu" i przyporządkować odpowiednie słowo w którym jest zapisany czas zdarzenia, niestety czas jest wyświetlany w systemie heksa, więc jest kompletnie nieprzydatny dla mnie.
Swoją drogą nie wiem w jaki sposób można by wykorzystać tą funkcję, bo nawet ustawianie tego czasu z klawiatury nie przelicza się prawidłowo.

Mam już na szczęście koncepcję jak zrobić to inaczej (bardziej łopatologicznie), mam nadzieje że zadziała.
RAFAŁ

Postprzez Adrian Surma » Wt, 7 wrz 2010, 12:10

Może Pan wartość z SI31 podzielić na 100 w wyniku będzie miał Pan godziny, a w SI4 resztę z dzielenia -> minuty.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez RAFAŁ » Wt, 7 wrz 2010, 13:22

DOKŁADNIE TAK ZROBIŁEM

DZIĘKUJE I POZDRAWIAM
RAFAŁ

Postprzez Rafyn » Pn, 20 lut 2012, 13:25

Witam.
A jak ma sie sprawa wyswietlania czasu przy pomocy funkcji "Data%Czas" z uwzględnieniem czasu letniego i zimowego?
Rafyn

Postprzez Adrian Surma » Pn, 20 lut 2012, 13:33

Witam
Zmianę czasu letniego na zimowy musimy zrealizować w drabince. Gotowy przykład znajdzie Pan w D:\Program Files\Unitronics\Unitronics U90 Ladder\Examples\Time based applications\RTC Summer and Winter.U90.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez Rafyn » Pn, 20 lut 2012, 15:36

Dziekuje, przyda się :)

A czy jest możliwość ustawiania czasu z PC automatycznie przy wgrywaniu programu do sterownika z poziomu drabinki, bo w U90Ladderze opcji takiej nie widzę.

Pozdraiwam.
Rafyn

Postprzez Adrian Surma » Pn, 20 lut 2012, 15:43

Witam
Z poziomu drabinki nie można tego zrobić. Jedynie poprzez zakładkę Controller/M90 OPLC Settings/ Set Time & Date.
Adrian Surma
Adrian Surma

Powrót do Unitronics