Ładowanie programu do V570 i V1040

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Ładowanie programu do V570 i V1040

Postprzez 75szymon » Pn, 26 gru 2011, 11:56

Witam
Mam problem przy ładowaniu programu do paneli V570 i V1040. Nawet mimo niewielkich zmian w programie i próbie ponownego wgrania programu do sterownika zawsze sterownik przechodzi w stan STOP (czyli zatrzymuje realizcje programu) wgrywa sie wszystko łacznie z obrazami i czcionkami, dopiero później wracado stanu RUN, ale bieżący program już został zatrzymany. Czy jest jakiś sposób na ładowanie tego samego programu, po niewielkich poprawkach, bez przejścia sterownika w stan STOP (w poprzednich modelach nie ma tej procedury - wszystko wgrywa się bez zatrzymania programu)? Czy powinienem używać jakiegoś dodatku? Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam
75szymon
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 26 gru 2011, 11:49

Re: Ładowanie programu do V570 i V1040

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 27 gru 2011, 15:56

Witam,
w nowych sterownikach takich jak V570 oraz V1040 jest taka możliwość, żeby przy wgrywaniu programu sterownik nie przełączał się w tryb STOP.
Przechodzenie w tryb STOP następuje tylko wtedy kiedy wymagany jest restart (program o to zapyta przy wgrywaniu projektu) sterownika.

Program VisiLogic na pewno wymusi na użytkowniku restart sterownika w przypadku zmiany:
- ustawień w Hardware Configuration,
- struktury Data Table,
- ustawień ekranów wyświetlacza HMI, który mógł wcześniej nie istnieć.

Program VisiLogic być może wymusi na użytkowniku restart sterownika w przypadku:
- wielu zmian w jednym podprogramie lub ekranie,
- zmiany w drabince z użyciem SB 2 (Power-up value).
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 559
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08

Re: Ładowanie programu do V570 i V1040

Postprzez 75szymon » Śr, 28 gru 2011, 10:38

Może trzeba użyć programu Downloader i ustawić co ma się ładować?
W strukturze programu jest tabela, do której zapisywane są dane co 1 minutę. Nie zmieniam niczego w strukturze tej tabeli, ale mimo to za każdym razem sterownik wymusza STOP (być może wartości w tabeli są porównywane podczas przygotowania do wgrywania i dlatego jest wymuszany STOP). Być może Downloader daje możliwości wgrywania tylko samej drabinki bez ruszania tabel?
75szymon
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pn, 26 gru 2011, 11:49

Re: Ładowanie programu do V570 i V1040

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 29 gru 2011, 08:44

Witam,
według producenta nie ma program ten nie ma wpływu na przechodzenie sterownika w tryb STOP.
Nie mniej jednak prosiłbym to sprawdzić w praktyce.
W programie VisiLogic w gotowym projekcie proszę wybrać z górnego paska Tools->UniDownload Designer i wybrać opcję Do Nothing lub RUN (zdjęcie poniżej):
http://imageshack.us/photo/my-images/546/72080898.jpg
Po zapisaniu projektu do pliku *.UDC proszę włączyć Unitronics Download Manager'a i spróbować wgrać tylko projekt wybierając tylko Application.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski
 
Posty: 559
Dołączył(a): Śr, 13 lip 2011, 08:08


Powrót do Unitronics



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 19 gości

cron