Analog output do silnika krokowego

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Analog output do silnika krokowego

Postprzez 71tomek » Cz, 27 wrz 2012, 10:15

Zakupiłem JZ10-11-UA24. Niestety zaskoczyło mnie , że 2 "szybkie" wyjścia tranzystorowe nie są wcale takie szybkie.
Zadaniem jest sterowanie pracą przewijarki do kabli.
1. pomiar długości kabla - impulsy z enkodera na hsi - hsc counter
2. regulacji prędkości nawijania klawiatura - analog output - falownik
3.układanie kabla zwój przy zwoju na bębnie nawijanym na podstawie informacji z czujnika indukcyjnego (obroty) , informacji o średnicy kabla z klawiatury.
pkt 3 ma być zrealizowny na silniku krokowym. Miały nim sterować impulsy (na wej step) z "szybkiego" wyjścia PLC. Niestety takich wyjść nie ma.
Moje pytanie brzmi:
Sterownik silnika ma możliwość regulowania częstotliwości impulsów STEP za pomocą potencjoetru (reg. napięcia 0-5V).
Zostało mi jeszcze jedno wyjście analogowe. Czy mogę je tak wyskalować by precyzyjnie sterować posuwem (silnik krokowy) odpowiedzialnym za układanie kabla na bębnie? Podejrzewam , że tak. Tylko jak?
Proszę o wyrozumiałość - to moje pierwsze starcie z plc i pewnie będę wątek ciągnął w miarę postępu prac...
71tomek

Re: Analog output do silnika krokowego

Postprzez Adrian Surma » Cz, 27 wrz 2012, 13:21

Witam
W załączniku wysyłam przykładowy program. Przyciskami "góra/dół" ustawia Pan poziom napięcia na wyjściu AO0. Obecnie jedno kliknięcie zmienia poziom napięcia o około 0,1V. Można to zmienić w 8ym szczeblu programu drabinkowego (liczba 41). Linearyzacja zrobiona jest w następujący sposób: gdy MI0 przyjmuje wartość 0 wyjście analogowe wskazuje 0V gdy MI0 równa się 2048 to wyjście analogowe przyjmuje wartość 5V.
Załączniki
wyjscie analogowe.zip
(66.31 KiB) Pobrane 754 razy
Adrian Surma
Adrian Surma

Re: Analog output do silnika krokowego

Postprzez 71tomek » Cz, 27 wrz 2012, 19:54

Dziękuję bardzo.
71tomek

Powrót do Unitronics