V1210 Tworzenie hasel do zmiennych

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

V1210 Tworzenie hasel do zmiennych

Postprzez Sledzik » So, 13 kwi 2013, 10:50

Witam

Mam problem z stworzeniem hasel przyporzadkowanych do okreslonych zmiennych. Stworzylem ekran z mozlwoscia edycji 6 timerow i chcialbym zeby mozliwosc wprowadzania zmian byla ograniczona haslem chodzi mi o co takiego jak ranga uzytkownika ze np po wprowadzeniu 1 hasla mozliwa jest edycja tylko 2 timerow a po wprowadzeniu innego hasla mozna edytowac juz wszystkie. Czy do czegos takiego dla kazdego hasla trzeba tworzyc nowy ekran i tam zaznaczac mozlwiosci edycji przy kazdej zmiennej czy jest jakas prostsza metoda.

Pozdrawiam
Sledzik

Re: V1210 Tworzenie hasel do zmiennych

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 15 kwi 2013, 06:48

Witam,
proponuję dopisać kawałek kodu programu, który będzie załączał różne bity (uprawnienia) dla różnych haseł, np.:
Obrazek
MI0 - to hasło
MB0 oraz MB1 - to bity, od których powinien być uzależnione zmienianie nastaw timerów:
Obrazek
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez Sledzik » Wt, 23 kwi 2013, 16:01

Dziekuje za pomoc niestety cos podany wyzej sposob nie chce mi zadzialac. Z tego co wywnioskowalem na ekran mialem wyprowadzic zmienna ML0 jak zmienna do wprowadzania mimo tego ze tak zrobilem nie chce mi wpisanej wartosci do zmiennej ML0 przepisac do nastawy timera. Jezeli istnieje taka mozliwosc prosilbym o przyklad odrazu powiazany z ekranem w manualach nie ma zbyt wiele na temat hasel napisane, ewentualnie o jakis manual w ktorym bylaby bardziej obszernie opisana kwestia haslowania.
Sledzik

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 23 kwi 2013, 19:07

Witam,

hasłem jest rejestr MI0. ML0 odpowiada za nastawę czasową timera TD0, ML1 za TD1.
Przykładowy program w załączniku (wraz z ekranem). Proszę pamiętać, że jest to tylko przykład rozwiązania Pańskiego problemu.
Załączniki
example.rar
(397.08 KiB) Pobrane 696 razy
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez Sledzik » Wt, 23 kwi 2013, 20:05

Dziękuję za pomoc właśnie o coś takiego mi chodziło.
Sledzik

Powrót do Unitronics