Witam
Mam pytanie dotyczące komunikacji modbus pomiędzy oplc V280 i falownikami yaskawa. Dokładniej chciałbym dowiedzieć się jak stworzyć program, który cyklicznie odpytywałby falowniki (10szt) o ich parametry (tj. prąd, alarmy itp.)i jednocześnie pozwalał szybko zadać prędkość falownika. Wiadomo, że w tym samym czasie nie można odpytywać wszystkich falowników. Stworzyłem przykładowy program, który bazuje na jednym bloczku odczytu rejestrów i co 1s zwiększany jest adres urządzenia, z którego chcemy czytać, jednakże odpytanie każdego falownika jest co 10s no i w momencie odpytania nie można zadawać parametrów tj. prędkość. Zależy mi na szybkim zadawaniu prędkości ponieważ chce stworzyć program, który sterowałby transportami taśmowymi. Program ma działać w taki sposób, że transporty mają przyspieszać i zwalniać w zależności od miejsca w którym znajduje się element. Drugą sprawą jest synchronizacja wysyłania i odbierania danych. Zauważyłem, że jeśli zwiększę prędkość komunikacji modbus do 57kbs to w czasie jednego odpytania falownika widzę że takich odpytań jest kilkanaście w jednym cyklu i w takiej sytuacji nie dostaję żadnej informacji z falownika. Jeśli ustawie komunikację na 9,6kbs wtedy przy każdym odpytaniu dostaję jedną odpowiedź. W załączniku mój program dla 2 falowników. Pozdrawiam