Liczymy prędkość obrotową

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Liczymy prędkość obrotową

Postprzez --GS-- » Pn, 5 mar 2012, 11:40

Witam forumowiczów.

Czy ktokolwiek z Was zmierzył się już z takim problemem? Jakiekolwiek wskazówki mile widziane.

Pozdrawiam
Grzegorz
.............................................................................................................
Grzegorz
teraz: V350 - 35 - R2; VisiLogic ver. 9.4.0 b.0
--GS--

Re: Liczymy prędkość obrotową

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 5 mar 2012, 11:51

Witam Panie Grzegorzu,

prosiłbym o sprecyzowanie zapytania/problemu. W jakim sterowniku chciałby Pan to liczyć ?
Czy chodzi Panu o prosty algorytm liczenia prędkości obrotowej na podstawie wartości z enkodera ?
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Pn, 5 mar 2012, 12:38

Witam,
oczywiście. Przepraszam, że nie dodałem tak istotnych informacji.

Pracuję na V350-35-R2.

Na pierwszy rzut myślę ,że ogólny algorytm powinien wyglądać tak:
1. Konfiguruj rejestry
2. Uruchom HSC
3. Odczekaj 1[s]. -> w tym czasie przeliczaj dane
4. Sczytaj HSC. -> dane do dalszej obróbki
5. Resetuj HSC
6. Skocz do 3.

Pozdrawiam
Grzegorz
.............................................................................................................
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 5 mar 2012, 13:59

Witam,
w takim przypadku proponuję coś znacznie prostszego. W sterownikach Unitronics przy wejściach HSC możemy odczytywać automatycznie wartości z ostatnich 100ms, 500ms lub 1000ms.
Jeśli Pan chce mierzyć czas co jedną sekundę, w takim razie proponuję rozwiązanie takie, jak na obrazku z załącznika.
Załączniki
frequencer.jpg
(65.29 KiB) Pobrane 824 razy
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Pn, 5 mar 2012, 14:55

Mając dwa rejestry tu: MI0 i MI1 w jednym z nich zapisana jest jest wartość zliczonych impulsów z HSC (zakładam, że MI0 jest tym rejestrem - proszę mnie skorygować jeśli się mylę). A w takim razie co jest w MI1?

Pozdrawiam
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Pn, 5 mar 2012, 15:01

Witam,
w przypadku, który Panu przesłałem :
- wartość rejestru MI0 jest liczbą zliczonych impulsów HSC,
- wartość rejestru MI1 jest liczbą zliczonych impulsów HSC w danym przedziale czasu (w moim przykładzie jest to 1000ms).
Inaczej mówiąć, wartość rejestru MI1 pokazuje nam chwilową wartość prędkości zliczanych impulsów na jedną sekundę.

Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłem.
W razie pytań służę pomocą.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Wt, 6 mar 2012, 10:49

Witam,
próbowałem wgryźć się w HSC i tu pojawiło się parę wątpliwości.
Konfigurując V35 mam dostęp do HSI i HSI (Reload). Czym te wejścia się różnią?
Wybierając typ kanału można wybrać pomiar licznika impulsów i pomiar częstotliwości. Wydaje się, że w przypadku pomiaru prędkości obrotowej powinienem wybrać pomiar częstotliwości, ale ten pomiar dostępny jest tylko w kanale HSI - I1, I3, I5. Natomiast w kanałach HSI - I0, I2, I4 dostępne są tylko liczniki impulsów.
Jak prawidłowo użyć wejście HSI do pomiaru prędkości wykorzystując pomiar częstotliwości?

pozdrawiam
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 6 mar 2012, 11:30

Witam,

zwykłe HSI :
- zliczanie impulsów na wejściach fizycznych I0 lub I2 lub I4 do wybranego rejestru
- możliwość ustawienia fizycznego resetu licznika za pomocą pojawienie się wysokiego lub niskiego stanu na wejściach fizycznych I1 lub I3 lub I5

HSI with Reload:
- zliczanie impulsów na wejściach fizycznych I0 lub I2 lub I4 do wybranego rejestru
- wybór rejestru z odpowiednią liczbą tzw. Counter Target, gdzie w przypadku przekroczenia licznika tej wartości zostanie on zresetowany (wymagany SET bitu "Enable Reload")
- bit "Reload Event" jest wysoki w chwili przekroczenia wartości licznika ponad wartość Counter Target.
- możliwość ustawienia fizycznego resetu licznika za pomocą pojawienie się wysokiego lub niskiego stanu na wejściach fizycznych I1 lub I3 lub I5.

Wejścia I0, I2 oraz I4 służą do zliczania impulsów. Pomiar ich zliczania odbywa się programowo do wybranego przez Pana rejestru podczas konfiguracji sprzętowej.
Wejścia I1, I3 oraz I5 służą tylko i wyłącznie do fizycznego resetowania wartości liczników.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Wt, 6 mar 2012, 12:13

Czy oznacza to, że w przypadku pomiaru częstotliwości użyć należy tylko kanał HSI - I1, I3 lub I4 bez konieczności definiowania I0, I2, lub I3?
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 6 mar 2012, 17:39

Witam,
pomiar częstotliwości zliczania impulsów jest dokonywany programowo na wejściach I0, I1, I3. Jest to nic innego jak zliczenie impulsów w danej jednostce czasu (np. 1000ms) i wpisaniu tego w rejestr, który uprzednio zdefiniowaliśmy w konfiguracji sprzętowej.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Śr, 7 mar 2012, 09:13

I oto właściwie chodzi. Pomiar impulsów w jednostce czasu.
Czy przed rozpoczęciem kolejnego zliczania należy skasować zawartość rejestru z aktualnie zliczonymi impulsami?
Grzegorz
--GS--

Postprzez Mateusz Sikorski » Śr, 7 mar 2012, 09:28

Witam,
nie trzeba kasować rejestru, program robi to sam co 1000ms.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez --GS-- » Cz, 8 mar 2012, 09:26

Skonfigurowałem HSI. Pierwszego rejestru nie przyłączyłem, drugi rejestr skonfigurowałem wybierając pomiar częstotliwości w czasie 1000ms. Pozostawiając pierwszy bez definicji podejrzewałem, że linker zgłosi błąd braku definicji pierwszego rejestru. Moje przypuszczenia potwierdziły się.
Pozostaje pytanie, którą z opcji pierwszego rejestru wybrać?

Pozdrawiam.
Załączniki
HSI1.jpg
efekt po "Build all"
(25.45 KiB) Pobrane 753 razy
HSI.jpg
konfiguracja
(24.25 KiB) Pobrane 758 razy
Grzegorz
--GS--

Postprzez Adrian Surma » Cz, 8 mar 2012, 09:49

Witam
Nie ma znaczenia co Pan wybierze w górnej części. Zależy co Pan używa do zliczania impulsów (enkoder czy czujnik indukcyjny "zliczający zęby obracającej się zębatki"). Jedno jest pewne musi zostać przypisany jakiś rejestr, który będzie przechowywał zliczone impulsy, aby program nie zgłaszał błędów. Przy pomiarze prędkości obrotowej Pana interesuje drugi rejestr z pomiarem częstotliwości. Informuje ile impulsów zostało zliczonych w ciągu 1 sekundy.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez --GS-- » Cz, 8 mar 2012, 11:29

OK, tak zrobię. Dziękuję.
Grzegorz
--GS--

Powrót do Unitronics