[V1040] Odświeżanie jednej zmiennej na ekranie.

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

[V1040] Odświeżanie jednej zmiennej na ekranie.

Postprzez bigkoma » Pt, 1 cze 2012, 18:08

Witam,

jak odświeżyć jedną zmienna na ekranie HMI. Dokładnie chodzi o zmienną typu "List of Text". W bibliotece stringów jest zdefiniowany text który pobiera wartości z zmiennych. Pole wyświetla aktualne wartości zmiennych tylko w momencie ładowaniu ekranu, albo przy ręcznym (w kodzie) odświeżeniu ekranu. Odświeżenie całego ekranu nawet co sekundę jest co najmniej mało estetyczne. Jak odświeżyć wybrany element na ekranie ?
bigkoma

Re: [V1040] Odświeżanie jednej zmiennej na ekranie.

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 1 cze 2012, 18:19

Witam,
ekran wyświetlacza HMI odświeża się z zadaną częstotliwością . Za częstotliwość odpowiada rejestr systemowy : SI46 (wartość w niego wpisana x 10ms , daje nam czas odświeżania ekranu).
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Re: [V1040] Odświeżanie jednej zmiennej na ekranie.

Postprzez bigkoma » Pn, 4 cze 2012, 12:41

Krótko po dodaniu postu, uprałem się z tym. Dla potomnych ... :).

Wystarczy w ustawieniach obiektu odpowiedzialnego z wyświetlanie tekstu (lub innego którego chcemy przeładować) ustawić dodatkowy parametr:
Obrazek

Oraz np do "main runtime" dodać dwa szczebelka:
Obrazek

Timerem ( ja sobie ustawiłem na 1s) odświeżam konkretnie wybrany element. Trik odświeżania polega na ukryciu elementu po upływie 1s i w następnym cyklu pokazaniu go, dzięki temu uzyskujemy efekt przeładowania jednego elementu a nie całego ekranu.

P.S.
poprzez odświeżanie mam na myśli przeładowanie elementu z aktualizowanymi wartościami , anie odświeżanie w sensie graficznym.
Załączniki
Lead.jpg
Ustawienie zmiennej
(51.13 KiB) Pobrane 896 razy
UstStr.jpg
Drabinka
(95.62 KiB) Pobrane 943 razy
bigkoma

Powrót do Unitronics