Samba SM35-J-R20

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Samba SM35-J-R20

Postprzez kamil_ » Pn, 20 paź 2014, 22:09

Witam,

na stanowisku montażu potrzebuję stworzyć coś w rodzaju wskaźnika tempa produkcji. Przed przystąpieniem do pracy operatorka deklaruje czas wykonania jednaj sztuki, który z kolei chcę porównywać z rzeczywistym czasem w jakim została wykonana dana część.

Myślałem o wykresie czasu wykonania danej sztuki. Zależałoby mi też aby generowała się linii oznaczająca średni czas wykonania wszystkich sztuk, co wiąże się z zapisywaniem danych.
Proszę o jakieś podpowiedzi jak się do tego zabrać
dzięki
kamil_

Re: Samba SM35-J-R20

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 21 paź 2014, 14:32

Witam,

jaki zakres Pan przewiduje dla estymowanego czasu produkcji jednego elementu? Jak jest determinowane zakończenie produkcji danego elementu? Z wykresem czasu wykonania danej sztuki w czasie rzeczywistym jest to niemożliwe, ponieważ próbki pobierane są w określonych interwałach czasowych a nie kiedy by chciał użytkownik.

Można zastosować tabelę danych, do której zapisywane by były: 1) czas fizyczny wykonania danego elementu i ewentualnie 2) różnica czasu pomiędzy fizycznym czasem a estymowanym, wpisywanym przez operatora.

Co do wykresu średniego czasu wykonania wszystkich sztuk to jest to możliwe, przez sumowanie czasów dotychczasowych elementów przez ich liczbę, co da się wystawić jako Trend, który pozwala na generowanie wykresu w czasie rzeczywistym.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez kamil_ » Śr, 22 paź 2014, 07:45

Czas wykonania jednej sztuki to około 11 sekund - ten deklaruje operator. Od momentu wykonania elementu tzn. wykonania ostatniego ruchu na stanowisku biegnie czas 4-6 sekund i dopiero sztuka zostaje zaliczona jako kolejna ale czas wykonania sztuki mogę liczyć i właśnie chciałbym zapisać go w jakiejś tabeli i od razu rysować z nich wykres. W tabeli na początek dobrze żeby były jedynie czas i kolejne numery produktów.

Czy taki trend średniego czasu wykonania jednej sztuki da się umieścić na tym samym wykresie?

Pytanie pokrewne, czy podobnie odbywa się zapis danych do tabeli aby potem wygenerować plik excel?
kamil_

Postprzez Mateusz Sikorski » Śr, 22 paź 2014, 09:53

Witam,

zakładam, że wykonywanie elementu jest pokazywane przez załączenie jakiegoś bitu - niech będzie to MB0 (jeśli "1" to element jest wykonywany). Będzie on załączał T0 o nastawie załóżmy 60 sekund (maksymalny czas planowany). Będziemy mieli tabelę o np. 3 kolumnach: 1) numer seryjny - np. MI0, 2) czas wykonania elementu [10ms] - MI1, 3) różnica czasu między zakładanym a fizycznym - MI5.

Po zakończeniu wykonywania - detekcja zbocza opadającego MB0 wykonają się po kolei:
1) zczytanie czasu, który upłynął z T0 [1=10ms] do rejestru MI4
2) odjęcie czasu 6000 (=60s, bo taka nastawa czasu) od MI4 daje nam czas wykonania danego elementu MI1 w jednostce czasu 1=10ms.
3) odjęcie czasu MI1 od zakładanego MI3 (wpisywanego przez operatora z wyświetlacza) daje nam różnicę czasu MI5 w 1=10ms.
4) zapis numeru seryjnego, MI1 oraz MI5 do tabeli.
5) zwiększenie nr seryjnego o wartość 1 (inkrementacja).
6) dodanie czasu wykonania elementu MI1 do rejestru ML0,
7) zwiększenie numeru rzędu tabeli o 1, do której zapisujemy nasze wartości
8) przepisanie MI1 do MI9 w celu pokazywania MI9 jako trendu,
9) podzielenie ML0 przez rząd tabeli (=ile próbek zostało wykonanych) w celu uzyskania średniego czasu wykonania jednego elementu MI8, do pokazywania na wykresie.

Poniższy obrazek pokazuje to graficznie:
Obrazek

Tabelę stworzyłem na 1000 rzędów (nie wiem czy to wystarczy) oraz odświeżanie trendów ustawiłem na np. 10s.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez kamil_ » Śr, 22 paź 2014, 22:05

Dziękuję za pomoc, wykres udało mi się stworzyć korzystając z wyliczenia czasu wykonania kolejnych sztuk.

1) Nie działa tabela, tzn. mam wątpliwości czy poprawnie ją skonfigurowałem, tzn. na pewno źle skoro nie wypełnia się danymi.

2) Kolejny problem polega na tym że na stałe przypisuje mi się do wartości MI1 (czas wykonania) wartość 1, a dzieje się tak gdy przejdę do widoku wykresu, który znajduje się na jednym z trzech ekranów.
Przejście pomiędzy ekranami zrealizowałem za pomocą przycisków wystawiających sygnał wysoki na MB i instrukcji przełączenie ekranu.
Gdy pozostaje na widoku ekranu głównego i wykonywane są kolejne sztuki wszystko jest ok bo przechodząc do widoku ekranu z wykresem widzę powstały wykres, jednak kolejne wartości czasu wykonania są równe 1 aż do ponownego przejścia do ekranu głównego.
kamil_

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 23 paź 2014, 07:35

Witam,

1) przyczyn może być wiele. Jeśli nie wypełnia się danymi to na pewno jest coś źle skonfigurowane.

2) W edycji obiektu HMI Trend musi Pan podać rejestr MI, który będzie wyświetlał, która krzywa danego trendu jest aktywna. Prawdopodobnie wybrał Pan tam właśnie MI1 - trzeba to zmienić na nieużywany do tej pory rejestr MI.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez kamil_ » Cz, 23 paź 2014, 09:07

2) tak właśnie zrobiłem bo jeśli ma wyświetlać właśnie Mi1 to dlaczego mam ustawiać inny nieużywany?
kamil_

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 23 paź 2014, 09:15

2) Rejestr MI1 jest deklarowany w Trendach a nie w HMI. Rejestr, który podajemy w obiekcie HMI "Trend", służy do pokazywania numeru krzywej (w SM35 na każdy Trend przypadają dwie krzywe). Dlatego do MI1 nadpisywane było u Pana "1" cały czas.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez kamil_ » Cz, 23 paź 2014, 14:52

dziękuję za pomoc, zadziałało gdy zmieniłem na inny :)

1) czy istnieje jakaś funkcja która mogłaby zatrzymać odliczanie czasu tych np 60s ? Problem polega na tym, że gdy zatrzymuję produkcję przez wciśnięcie przycisku PRZERWA (zatrzymując zliczanie czasu produkcji) to po wznowieniu produkcji wykres jest kasowany, a chciałbym aby możliwe było kontynuowanie w tym samym miejscu.

2) Poza tym, po zupełnym zatrzymaniu produkcji (zatrzymaniu kasującym czas produkcji itd) czas odliczany między kolejnymi wykonanymi sztukami płynie, co sprawia że ponowne rozpoczęcie produkcji wiąże się z wykonaniem sztuki w już odliczonym czasie 60s a chciałbym żeby dopiero uruchomienie produkcji przyciskiem START rozpoczynało odliczanie czasu.

3) Czy da się ustawić odświeżanie wykresu w momencie wystąpienia stanu wysokiego bitu oznaczającego wykonanie kolejnej sztuki i ustalenie na osi poziomej zamiast daty i godziny numeru wykonanej sztuki?
kamil_

Postprzez kamil_ » Cz, 23 paź 2014, 15:56

4) jeszcze jeden problem zauważyłem, gdy nie zostanie podany stan wysoki na wejście oznaczające wykonanie kolejnej sztuki, w miarę odświeżania wykresu wyznaczane są kolejne punktu o czasie odpowiadającym czasowi wykonania ostatniej sztuki, tzn. mimo nie wykonywania pracy wykres jest rysowany dalej.
kamil_

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 24 paź 2014, 08:00

1) można zastosować timer TA zamiast TD (TA=Timer Accumulated), który po zatrzymaniu (braku detekcji elementu) nie zresetuje timera. Reset (napełnienie) timera następuje poprzez użycie cewki Reset na danym Timer'ze. Każdy trend ma coś takiego jak "Run/Stop BIT", który Pan musi zadeklarować. Można go ustawiać na "0" kiedy nie chce Pan żeby wykres "chodził" dalej.

2) tutaj musi Pan dodać kolejny warunek, że w przypadku zatrzymania produkcji czas nie jest odliczany.

3) Może Pan spróbować z tym bitem w Trend "Run/Stop BIT", może wtedy będzie odświeżał dopiero po wystąpieniu stanu wysokiego. Na osi poziomej nie ma możliwości zmiany etykiety - zawsze jest data i godzina.

4) tutaj także proszę spróbować pobawić się bitem "Run/Stop BIT" w Trendach.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Powrót do Unitronics