Accelerate

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Accelerate

Postprzez el-mix » Śr, 6 maja 2015, 09:46

Witam
Mam problem z Accelerate FB. O ile dobrze rozumiem:
- rozmiar kroku - pojedyńczy impuls powoduje wzrost/spadek wartości MI0 o wartość ustaloną w rozmiarze kroku
- współczynnik zwiększania - nachylenie charakterystyki zwiększania /zmniejszania
-zakres min./max. - przedział wartości w jakich może zmieniać się MIO
W moim programie zmiana rozmiaru kroku i współczynnika nie powoduje oczekiwanych rezultatów. Chcę aby:
- 1impuls powodował wzrost/spadek wartości MI0 o 25,
- charakterystykę dobrać doświadczalnie już na maszynie,
- wartość MI0 w zakresie 700 do 5000, przy zwiększaniu osiąga 5000 i zatrzymuje się, przy zmniejszaniu spada do 700 i zatrzymuje się.

Pozdrawiam
Piotr Ciarkowski
Załączniki
nawijarka 1.00.rar
(195.66 KiB) Pobrane 886 razy
el-mix

Re: Accelerate

Postprzez Mateusz Sikorski » Śr, 6 maja 2015, 09:51

Witam,

dokładnie działa Panu tak jak powinno. Blok Accelerate służy do tego, że "trzymając" włączony bit, który go wykonuje wartość będzie rosła o podany skok wraz z współczynnikiem narastania. Zakres min. oraz max. ustawione na 700 oraz 5000 spowodują zablokowanie się na tych wartościach w przypadku chęci odpowiednio zmniejszenia lub zwiększenia jeszcze danego MI (u Pana MI0).
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez el-mix » Śr, 6 maja 2015, 10:19

"trzymając" włączone np. zwiększanie, wartość rośnie do 5000 następnie zaczyna na nowo rosnąć od 700 do 5000 i tak w koło. Próbowałem zblokować funkcją porównania ale porównanie musi być ustawione na np. #4500 wtedy MI0 zatrzyma się na ok. 4700...?
el-mix

Postprzez Mateusz Sikorski » Śr, 6 maja 2015, 10:50

Faktycznie działa to jak "piła". W takim razie proponuję takie rozwiązanie:
Obrazek

W konfiguracji w MI1 oraz MI3 ustawia Pan odpowiednio wartość mniejszą niż oraz większą niż tą którą chce Pan uzyskiwać.
Przed blokami Accelerate oraz Decrement wyrzuca Pan porównanie.
W następnej linijce dodaje Pan porównanie - gdy wartość większa niż 5000 to wpisuj tą wartość do aktualnej, oraz gdy wartość mniejsza niż 700 to wpisuj tą wartość do aktualnej. To powinno rozwiązać problem.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Powrót do Unitronics