Witam,
jestem w trakcie pisania programu na aplikacje z piłą. Sterownik powinien zarządzać siłownikami dociskającymi profil do cięcia, a także siłownikiem odpowiedzialnymi do podnoszenia i obniżania piły (pozycja piły jest znana przez czujniki podłączone do siłownika od piły). Sama piła włączy się (cewka stycznika podłączona do +24VDC sterownika i 0VDC od zasilacza), gdy zamknięcie znajdujące się na osłonie od piły wciśnie się w rygiel przymocowany od spodu stołu. Pod sterownik podłączyłem dwa guziki - jeden inicjalizujący cały poroces działania siłowników oraz kolejny - odpowiedzialny za Tryb automatyczny - chciałym, aby operator musiał na początek wcisnąć guzik pierwszy (zapali się lapka guzika), a następnie kolejny gotowy do trybu automatycznego (zapali się kolejna lapka). Problem na jaki napotkałem się przy programowaniu wyżej opisanej aplikacji polega na tym, że podpiąłem wyjścia od siłowników również na wyświetlacz sterownika i wszystkie siłowniki osobno działają, gdy próbuje napisać program odpowiedzialny za cały cykl pracy operatora na maszynie nie mogę ustawić aby siłowniki zadziałały (pozycja w jakiej program rozpoczyna cykl to - siłownik od piły w górze, pozostałe siłowniki odpowiedzialne za docisk - wyłączone/ odsunięte). W załączniku zamieszczam aktualną wersję programu. Dziękuje z góry za wszystkie wskazówki.