Witam.
Mam zestawioną sieć urządzeń połączonych poprzez RS 485. Vision V280 jest Modbus master. Podłączone jest do niej kilka urządzeń (mierniki Landys, Multical, falowniki Hitachi). Sieć ta działa od dłuższego czasu bez zastrzeżeń, nie występuję znacząca utrata ramek więc poziom zakłóceń nie jest duży.
Ostatnio odłączyłem do tej sieci sterownik JAZZ JZ20J-R31 z portem JZ-RS4.
Sterownik został skonfigurowany zgodnie z przykładami z helpa za pomocą funkcji Si140=600 dla modbusa i SI140=310 dla portu com.
Wszystko działa poprawnie przez kilka godzin. Ilość zapytań mastera jest równa ilości odpowiedzi. Później bez widocznej przyczyny następuje przerwanie transmisji. Chwilowe wyłączenie zasilania przywraca prawidłowe działanie transmisji. Podglądałem nastawy parametrów COM z poziomu klawiatury sterownika i po utracie transmisji samoczynnie zmienia się nastawa szybkość transmisji z 19200 na 9600 i ilość bitów z 8 na 7. Co może powodować tą zmianę? (a tym samym przerwanie komunikacji).
Szafa ze sterownikiem jest dobrze chroniona przed zakłóceniami, cewki zaworów posiadają układy gaszenia przepięć, przewody transmisyjne mają uziemione ekrany.
Gdzie szukać przyczyny: czy to jednak zakłócenia?, czy problemy ze sprzętem? (sterownik i port są nowe), czy może jakieś problemy konfiguracyjne w oprogramowaniu?.