przez tomek192180 » Wt, 11 paź 2016, 12:31
Ok dobrze, bo faktycznie juz z tego wszystkiego sam popełniłem błąd, przesyłam poprawiony projekt, opiszę co chcę osiagnąć :
Po włączeniu sterownika, wszystkie wyjścia są nie aktywne, następnie:
-Sygnał chwilowy(guzik monostabilny) I0 aktywuje regulację (komparatory) wyjścia O2 ( palnik), po spełnieniu warunków ustalonych w komparatorach, wyjście O2 zostaje aktywowane, bądz układ jest w stanie czuwania.
-Przycisk mono stabilny, sygnał I1 wyłącza regulator temperatury a zarazem wyjście O2( nie zależnie od warunków zapisanych w komparatorach)
-w dalszej częsci projektu, jest również potrzeba resetowania nie tyle chwilowego O2 (palnik) co całego zestawu komparatorów, co zabezpieczy przed załaczeniem O2 po spełnieniu warunków temperaturowych w komparatorach.
I to wszystko po prostu regulacja temperatury będzie automatyczna za pomocą komparatorów, lecz czasem jest potrzeba ręcznego wyłączenia wyjścia O2 ( palnik). W skrócie- potrzeba mi jakby "wyłącznik zasilania " przed komparatorami aktywowany I0 a resetowany I1.
Moje rozwiązanie: zastosowałem w necie 7, cewkę set O9 załaczaną własnie z IO. Kontakt tej cewki dałem przed komparatorem odpowiedzialnym za załączenie wyjscia O2, zakładałem że za pomocą I1 net 10, zresetuję O9 i O2 recznie, i wszytko byłoby ok lecz podczas pracy automatycznej komparator resetujący net 9, resetuje mi całe zasilanie w necie 8, i układ nie załacza sie po zejsciu temperatury poniżej MI7.
- Załączniki
-
- suszarnia99.rar
- (106.88 KiB) Pobrane 988 razy