Witam,
producent sprowadził mnie na ziemię, ponieważ na tą chwilę nie ma możliwości automatycznego odświeżania alarmów. Przyciski "Refresh" oraz "ESC" na ekranie Alarms in Group na tą chwilę nie mają żadnego odpowiednika w rejestrach systemowych. Niestety powoduje to, że trzeba ręcznie wcisnąć przycisk "Refresh" w celu odświeżenia ekranu lub "ESC" w celu wyjścia z ekranu alarmu. Bit SB351 niestety nie działa. Producent przekazał tą sprawę do odpowiedniego działu w celu wprowadzenia zmian. Jak tylko dostanę odpowiedź to dam znać.
Znalazłem jednak obejście tego problemu, aczkolwiek trochę na około. Wyrzuciłem z pańskiego podprogramu "4.Alarmy" drabinki od 4 do 21 i wstawiłem to:
Dzięki takiemu zabiegowi, jeżeli istnieje choć jeden aktywny alarm (MI0 > 0) to sterownik PLC po wykryciu zmiany liczby tych alarmów wyłączy ekran alarmów, jeśli wcześniej w nim był (reset SB350) a w następnym skanie (dlatego ta drabinka jest wyżej od poprzedniej) wywoła Show Alarms in Group. Działa i można zrobić dodatkową zależność, że tylko w przypadku zwiększania się liczby alarmów będą one wyświetlane (komparator MI0 z XI0). XI1 dodałem tylko dla sprawdzenia, ile razy wywoływana jest ta drabinka.