nport5600

Serwery portów szeregowych, serwery terminali

Moderatorzy: Marek Sikora, Lukasz Szymczak

nport5600

Postprzez Dyfuz » Pt, 23 sty 2009, 10:17

Mam takie zapytanie: W jakiej postaci(protokół warstwy wyzszej) przesyłane są dane z poszczególnych portów poprzez tcp? Chodzi mi o to gdzie mogę odszukac specyfikacę tak aby móc owy port podłączyc do sterownika (łącze tcp) i odpowiednio móc interpretować dane jakie odbiorę.
Dyfuz

Re: nport5600

Postprzez Cezary Kalista » Pt, 23 sty 2009, 11:04

Witam,

NPorty 5600 nie używają żadnego konkretnego protokołu. Seria 5000 ma kilka możliwych trybów pracy:
- Real COM – praca jako wirtualny port COM/TTY na komputerze z systemem Windows lub Linux. Teoretycznie może Pan użyć dowolnego protokołu, dokładnie tak jak w przypadku portów szeregowych na płycie głównej komputera.
- TCP Server – NPort nasłuchuje pod określonym adresem IP i numerem portu TCP na połączenie. Zdalny host może się z nim połączyć i odczytać dane z portu szeregowego
- TCP Client – NPort aktywnie wysyła dane z portu szeregowego pod określony adres IP i numer portu TCP.
- UDP Mode – podobnie jak TCP Client/Server, tylko z użyciem protokołu UDP
- Reverse telnet – umożliwia połączenie z portem szeregowym przy pomocy telnetu.
W serii NPort 6000 dodatkowo dostępny jest tryb RFC2217. Ponadto mamy w ofercie specjalizowane bramki MGate pomiędzy protokołem Modbus RTU a Modbus TCP. Możliwości jest dużo, proszę podać więcej szczegółów wtedy będziemy mogli zaproponować konkretne rozwiązanie.

Pozdrawiam
Cezary Kalista
Elmark Automatyka Sp. z o.o.
Cezary Kalista

Postprzez Gość » Pt, 23 sty 2009, 11:30

Tak zapoznałem się już z tymi trybami.
Chciałbym użyć tej konfiguracji:

TCP Server – NPort nasłuchuje pod określonym adresem IP i numerem portu TCP na połączenie. Zdalny host może się z nim połączyć i odczytać dane z portu szeregowego

Gdzie sterownik będzie utrzymywał połączenie z Nportem i odbierał dane. No ale teraz zachodzi potrzeba identyfikacji z którego RS Nportu otrzymałem dane i ile tych danych jest. Związane jest to z tym że w steroowniku, którego muszę użyć (Siemens) ilość danych odbieranych musi być zadeklarowana.
Czyli np. jesli użądzenie przesłało by mi coś takiego po TCP:

|Id||ilość danych||Dane|

gdzie Id to powiedzmy nr potu rs232 z ktorego przyszły dane.
Było by dla mnie satysfakcjonujące bo ważnym polem było by ilość dancyh na podstawie którego będę w stanie odebrac i przetworzyc je.

Jesli natomiast otrzymam dane w posstaci

|Dane|

gdzie za każdym razem ilość owych danych może być różna, odbiór ich za pomocą sterownika staje się niemożliwy.

Pozdrawiam
Gość

Postprzez Cezary Kalista » Pt, 23 sty 2009, 12:30

W przypadku Nportów wieloportowych w trybie TCP Server poszczególne porty szeregowe są na innych portach TCP. Fabrycznie pierwszy port szeregowy jest na porcie 4001, drugi na 4002 itd. Numery portów TCP przypisane do poszczególnych portów szeregowych można dowolnie zmieniać, ale każdy port szeregowy musi mieć swój własny unikalny nr portu TCP.
Odnośnie ilości danych raczej będzie problem. Nie ma takiej opcji aby NPort wysyłał dane zgodnie z jakimś protokołem. Natomiast w konfiguracji Nporta można trochę zasterować ilością danych. Każdy Nport ma na porcie szeregowym bufor 1024 bajty. Gdy bufor się zapełni serwer pakuje dane i wysyła. W konfiguracji można „zmniejszyć” ten bufor i np. co 10 lub 512 bajtów dane będą pakowane i wysyłane. Jest jeszcze opcja Delimiter. Polega to na tym, że jeśli w danych z portu szeregowego pojawi się określony znacznik Nport również spakuje i wyśle dane nie czekając na zapełnienie bufora. Jeśli znacznik nie pojawi się Nport po uzbieraniu 1024 bajtów i tak spakuje i wyśle dane.
Jeśli urządzenia podpięte do portów szeregowych Nporta miałyby możliwość wysyłania na port szeregowy informacji w postaci
|Id||ilość danych||Dane| wtedy Nport mógłby po napotkaniu np. ID pakować dane i wysyłać do sterownika.

Pozdrawiam
Cezary Kalista
Cezary Kalista

Powrót do Konwertery RS-232/422/485 – Ethernet