Wyjścia analogowe i sterowanie częstotliwością falowników

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Wyjścia analogowe i sterowanie częstotliwością falowników

Postprzez gruku » Wt, 2 lut 2010, 23:20

Witam posiadam sterowniki Vision 280 i falownik OMRON V1000. Czy sterowanie częstotliwością falownika za pomocą wyjścia analogowego jest dobrym pomysłem, czy spróbować innej metody. Czy nie będzie błędów przy sterowaniu w taki sposób?
gruku

Re: Wyjścia analogowe i sterowanie częstotliwością falowników

Postprzez Agnieszka Siewiera » Śr, 3 lut 2010, 08:41

Witam,
Sterowanie częstotliwością falownika za pomocą wyjścia analogowego jest ogólnie dobrym pomysłem. W przypadku istnienia w najbliższym otoczeniu zakłóceń elektromagnetycznych, należałoby zastosować odpowiednie, ekranowane kable, zastanowić się nad uziemieniem.
Niech Pan również pamięta, że każdy sterownik Unitronics'a posiada port z obsługą Modbus RTU - alternatywa do wyjścia analogowego.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam

Agnieszka Siewiera
Agnieszka Siewiera

Postprzez AndrzejB » Śr, 3 lut 2010, 21:25

Witam
To bardzo dobry pomysł, polecam sterowanie 4-20mA (mniej podatne na zakłócenia), czasami trzeba dokalibrować wejście analogowe falownika ( wynika to z różnych dokładności przetworników cyfrowo-analogowych i analogowo cyfrowych różnych producentów).Jeżeli to maja być częstotliwości krokowe falownika polecam jednak Modbus RTU. I jeszcze jedna sprawa, mianowicie przewody sterownicze, muszą być w ekranie i nie jak napisała Pani Agnieszka "zastanowić sie nad uziemieniem" tylko podłaczyć do linii PE na obu końcach przewodu.

Pozdrawiam
Andrzej
AndrzejB

Postprzez gruku » Cz, 4 lut 2010, 15:56

Witam
Mam jeszcze jedno pytanko. Zbudowałem przykładowy układ ze sterowaniem częstotliwością falownika za pomocą napięcia 0-10V. Jednakże napotkałem jeden problem, który spowodowany jest tak jakby nieliniowością przetwarzania napięcia na częstotliwość w falowniku. Sterowanie zostało tka dobrane że podanie na panelu wartości 10 powoduję ustawienie falownika na częstotliwość 10Hz. Zauważyłem, że podanie wartości 10-12 ustawia tą częstotliwość zgodnie z wartością zadaną jednakże czym większą wartość podaję tym większy mam błąd który przy 45 powoduję ustawienie 47Hz. Z poprzedniego postu wnioskuję że błąd który wynosi ok 5% wartości zadanej można zniwelować w ustawieniach falownika tak?. Z dokumentacji wynika, że falownik ten można także sterować impulsowo (posiada wejście RP - impulsowe). Czy nie byłby to lepszy sposób na sterowanie częstotliwością niż sterowanie napięciem? (na pewno wyeliminujemy wtedy konieczność posiadania wyjść analogowych). Pozdrawiam
gruku

Postprzez AndrzejB » Cz, 4 lut 2010, 22:02

Witam
Tak jak napisałem w poprzednim poście, wejście analogowe falownika trzeba dostroić. Dla falownika Omron V1000 odpowiada za to parametr H3-03 dla wejścia analogowego A1 i H3-11 dla wejścia analogowego A2. Ten parametr jest fabrycznie ustawiony na 100%. Prosze w sterowniku ustawić wartość 50 Hz i zwiększać ten parametr aż do osiągniecia na falowniku 50 Hz, wtedy wszystko bedzie działać liniowo. Co do sterowania impulsowego to też można. Czy to jest lepszy sposób??. Nie wiem. Każdy sposób jest dobry do osiągniecia zamierzonego efektu.

Pozdrawiam
Andrzej
AndrzejB

Postprzez kaltron » Pn, 15 lut 2010, 08:15

AndrzejB napisał(a):I jeszcze jedna sprawa, mianowicie przewody sterownicze, muszą być w ekranie i nie jak napisała Pani Agnieszka "zastanowić sie nad uziemieniem" tylko podłaczyć do linii PE na obu końcach przewodu.

Tu akurat się nie zgodzę - ekran powinien być uziemiony tylko na jednym końcu. W tym przypadku najlepiej od strony PLC. Co do sterowania prędkością, to Modbus RTU sprawdza się znakomicie.
Pozdrawiam!
kaltron

Powrót do Unitronics