Wyjście analogowe V200-18-E4XB konfiguracja?

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Wyjście analogowe V200-18-E4XB konfiguracja?

Postprzez gruku » Śr, 31 mar 2010, 16:43

Witam. Mam pytanie dotyczące konfiguracji wejść i wyjść w module V200-18-E4XB. Chciałem połączyć sterownik unitronics V280 z falownikiem OMRON J7. Połączyłem wyjścia analogowe sterownika i wejścia analogowe falowników. Ustawiłem w programie sterownika zakres 4-20mA dla wyjścia analogowego. Oprócz konfiguracji w programie zmieniłem też zworki na module V200-18-E4XB. Przełożyłem zworki 1,2,3,4 na A. Również na falowniku przełączyłem switch na I (prąd) i zadałem w parametrach opcje 4-20mA. Jednakże nic to nie dało nie mogłem zadać żadnej częstotliwości falownikowi. Również zmienna MI 0 odpowiadająca za pobranie aktualnej częstotliwości falownika (wejście analogowe sterownika) ustawiła się na 32tyś i na nic nie reagowała. Po zmianie na tryb sterowania napięciowego, przestawienie zworek w sterowniku i falowniku zaczęło wszystko działać poprawnie zarówno wejścia jak i wyjścia analogowe w sterowniku. Dodam że wejście w sterowniku było wcześniej ustawione na tryb 0-10V zaś wyjście 4-20mA. Chciałbym się dowiedzieć czy koniecznie trzeba przestawiać zworki na module SNAP i ustawiać dodatkowo w programie rodzaj sterowania 0-10V, 4-20mA, czy wystarczy jedna z tych opcji?
gruku

Re: Wyjście analogowe V200-18-E4XB konfiguracja?

Postprzez AndrzejB » Śr, 31 mar 2010, 19:28

Witam
Trzeba ustawić odpowiedni kod na zworkach, gdyż są to wejscia analogowe uniwersalne. Odpowiednie ustawienie zworek
ustawia wejscie na odpowiedni typ ( 0-10V, 4-20mA, PT100 lub termopara w mV) jeżeli chodzi o wejscia to za każde wejście odpowiadają trzy zworki i tak dla wejścia A0 bedą to zworki numerowane 3,4,5 i kolejne trzy dla następnego itd. Teraz dla przykładu dla wejśćia A0 dla sterowania 0-10V zworka 3,4,5 ustawiamy na A Dla 4-20mA zworka 3 na A 4,5 na B. Za wyjścia analogowe odpowiadaja dwie zworki na kazde wyjscie. Dla wyjscia 0-10V dwie zworki na B dla pradu dwie zworki na A.
Proszę tez pamietac ze wejscia są 14 bitowe a wyjścia 12 bitowe jest to wazne dla zadawania prędkosci lub odczytu np czestotliwości falownika. Polecam też dokumentacje modułu pod tym adresem
http://support.elmark.com.pl/unitronics ... 8-E4XB.pdf

Pozdrawiam
Andrzej
AndrzejB

Postprzez gruku » Śr, 31 mar 2010, 20:43

Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym tylko jedną rzecz wyjaśnić rozumiem jak konfigurować odpowiednie wejścia i wyjścia analogowe za pomocą zworek, ale chciałbym wiedzieć czy konfiguracja danego typu wejścia lub wyjścia w programie (0-10V 4-20mA itd) jest także konieczna skoro zostały ustawione zworki, czy może po prostu jest to informacja dla programu sterującego?. Właśnie ustawiłem te zworki tak jak Pan napisał i w programie także skonfigurowałem poprawnie (konfiguracja 4-20mA dla wyjścia analogowego i 0-10V dla wejścia analogowego), ale nie działała taka komunikacji. Może problem tkwi w konfiguracji falownika OMRON J7, jest w tym falowniku przełącznik V-I, i w parametrach także zadaje się parametr 4-20mA. Ustawiłem zworkę w falowniku na I i parametr reference frequency na 4-20mA ale nic to nie dało. Jednakże jak przełączę zworki na sterowniku na 0-10V i na falowniku na V to komunikacja jest ok. Przepraszam ze zawracam głowę ale modernizuję maszynę która pracować będzie w warunkach w których występują stosunkowo duże zakłócenia i chciałem sterować częstotliwością falownika za pomocą prądu, który jest mniej podatny na zakłócenia. Odczytywanie wartości częstotliwośći można zrealizować w tym falowniku tylko poprzez napięcie 0-10V. Chyba jednak najpierw przetestuję dla 0-10V, jeśli będą jakieś zakłócenia to wtedy będę dalej kombinował. Nurtuję mnie tylko to że jak przełożyłem zworki na sterowniku tylko dla wyjścia analogowego na zakres 4-20mA, nie ruszając w ogóle zworek dla wejścia analogowego to w programie dla wejścia analogowego miałem ciągle wartość ok 32tyś i nie reagowało to wejście na żadne napięcie mimo ze z falownika podawane było ok 5V. Coś czuję, że po prostu gdzieś popełniłem błąd i będę musiał się jeszcze z tym pobawić. Jeszcze raz dziękuję za odp.:) A i jeszcze jedno jaki zakres liczbowy ma wyjście analogowe dla 4-20mA, dla 0-10V ma 0-4096 a dla 4-20mA ?
gruku

Postprzez AndrzejB » Śr, 31 mar 2010, 22:07

Witam ponownie
To nie jest zawracanie glowy tylko forum, a forum jest po to żeby "nie wyważać otwartych drzwi". Być moze robi gdzies Pan bład w podłaczeniach. W sterowaniu pradowym najważniejsze jest połaczenie mas napięć sterująych sterownika i falownika. To musi byc to jedna masa odniesienia.
Jezeli chodzi o wyjscie 4-20mA to tez 4096 reszte trzeba skonfigurowac w programie OPLC i falowniku.

Zycze miłej zabawy, napewno sie uda

Andrzej
AndrzejB

Powrót do Unitronics