VisiLogic (Cewki podtrzymujące). V290

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

VisiLogic (Cewki podtrzymujące). V290

Postprzez damian_hey » Cz, 30 gru 2010, 17:47

Witam.
Ponownie przedstawiam swój problem tym razem z cewkami.
Otóż, wydaje mi się, że źle rozumiem zasadę ich działania, gdyż nie osiągam zamierzonych efektów. Omówię na najprostszym przykładzie.
Mam kilka przycisków- dla prostoty weźmy tylko dwa.
Network1
Mam jeden przycisk który po jego naciśnięciu ma spowodować ciągłe przypisywanie wartości A w miejsce B. Więc Robię styk1 przycisku1 |P| i zaraz po nim cewkę1 (S) równocześnie styk |P| resetuje równoleglę cewkę2 drugiego przycisku (R).
Network2
W kolejnym networku stawiam styk otwarty od cewki1 | | a zaraz po nim przypisuję bezpośrednio A do B.
Network3
Drugi przycisk robi to samo tylko, że przypisuje wartość C do B. Więc robię Styk przycisku2 |P| i zaraz po nim cewkę2 (S), równocześnie styk2 |P| resetuje cewkę1 pierwszego przycisku (R).
Network4
Styk otwarty od cewki2 | | a zaraz po nim przypisanie bezpośrednie C do B.

Efekt jest taki, że nic sie nie przepisuje. Żadna cewka nie podtrzymuje swojego stanu. Widać, że sygnał dociera do cewki (S) ale ta nie włacza się. Mimo, że nigdzie indziej nie jest resetowana prócz miejsca opisanego wyżej gdzie reset jest nie atywny do momentu wciskania innego przycisku.
Wydaje mi się, że robię jakis prosty błąd ale nie wiem jaki.
Jak więc te cewki działają?
Jak mógłbym zrealizować podane działania ?
damian_hey

Re: VisiLogic (Cewki podtrzymujące). V290

Postprzez damian_hey » Cz, 30 gru 2010, 18:18

Szkoda że nie da sie edytować pierwszego postu..... Piszę wiec drugi.

Otóż, opisana wyżej metoda działa poprawnie gdy założyłem nowy czysty projekt.
Wychodzi na to, że moj program w którym chcę zastosować wyżej opisaną metodę ma jakieś problemy z tymi cewkami. Nie mam pojęcia jakie. Robie to na wolnych MB nie używanych do niczego, Nigdzie ich 100% nie resetuje. Robię to w podprogramie który jest na pewno uruchomiony i nie wiem dlaczego to nie działa. Idę więc dzióbać to dalej z nadzieją odnalezienia błędów (których istnienia raczej się nie spodziewam) myślę, że to może być jakiś błąd softu. Jeszcze po resetuje wszystko i zobaczę możne zaskoczy.
damian_hey

Re: VisiLogic (Cewki podtrzymujące). V290

Postprzez damian_hey » Cz, 30 gru 2010, 18:36

Jak zamknę stronę to tracę możliwość edycji postu. Trudno pisze kolejny.

Dokopałem się problemu. Jest to wina softu lub moja, że nie znam softu.
Jeżeli w panelu HMI ustawię przełączenie jakimś przyciskiem do innego ekranu a później chcę go użyć do innych rzeczy to w programie jest to nie do użycia w owej formie. Otóż wcześniej też się pomyliłem diagnozując problem. Sygnał nie docierał do cewki dlatego też się nie włączała. W momencie gdy skasowałem z HMI przejście do innego ekranu i wstawiłem ją w pisanym programie sygnał zaczął docierać do cewki i wszystko działa już poprawnie. Pozdrawiam
damian_hey

Powrót do Unitronics