SCADA - MODBUS - Vision

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

SCADA - MODBUS - Vision

Postprzez meister » Cz, 11 sie 2011, 16:09

WItam,
piszę z następnym problemem, tym razem dotyczącym komunikacji pomiędzy sterownikiem serii V120-22 a systemem SCADA poprzez protokół MODBUS. W PLC ustawiłem wsyzstko tak jak to opisał Pan w wątku viewtopic.php?f=8&t=206. Problem pojawia się pzy adresacji cewek, plik załączony w powyższym wątku różni się od pomocy w SCADZIE, tam adresacja przedstawia się w sposób następujący: http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... itect.jpg/ Potrafię odczytać w SCADZIE wartość rejestru, np MI 24 (adresuję to jako 40024 jako INT). Problem pojawia się, gdy mam odczytać stan cewki, np na wyjściu zaadresowanym w PLC jako O 8. Pod to wyjście podpiąłem sobie zwykłą diodę i zapalam przez zwykły przełącznik połączony z PLC. Jeśli próbuję w SCADZIE użyć adresu 00008 to pojawia się 1 przy wyłączonej diodzie i nie następują żadne zmiany przy przełączaniu przełącznika, po prostu ciągle pojawia się 1. Próbowałęm już innych kombinacji, skracając ilość zer, czy zmieniająć początek adresaci tego tagu. Nic nie pomoglo. Jeśli w sterowniku ustawię równolegle cewkę O 8 z jakimś dowolnym MB, np MB 13, to adresując tag w SCADZIE jako 00013 jestem w stanie odczytać aktualny stan diody (czyli zapalając diodę pojawia mi się 1 a gasząc ją otrzymuję 0). Jak można wybrnąć z tej sytuacji, tworzeniu programu z dodatkowym równoległbym MB do każdego wyjścia sterownika troszkę jest bezsensowne, chyba, że nie ma innej opcji.
meister

Re: SCADA - MODBUS - Vision

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 12 sie 2011, 08:22

Witam,
proszę spróbować zaadresować cewkę tj. podałem w załączonym obrazku. Czy komunikacja ze SCADA odbywa się za pomocą Modbus RTU, Modbus TCP ? Próbował Pan połączyć się przez serwer OPC ze SCADA ? Czy program w sterowniku PLC nie wymusza, gdzieś na konkretnej cewce konkretnego stanu (0 lub 1)?
Załączniki
modbus.JPG
(19.98 KiB) Pobrane 1004 razy
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez meister » Pt, 12 sie 2011, 10:27

witam,
zaadresowałem cewkę w SCADZIE jako 5008, w tym przypadku występują mi błędy podczas kompilacji programu w SCADZIE, z tego co rozumiem to odnośnie błędu typu zmiennej (mam ustawione na DIGITAL, zmiana na BYTE lub BCD które są również dostępne nie wywołują żadnej zmiany). Komunikacja poprzez MODBUS RTU, cewka O8 nie występuje w żadnym innym miejscu programu. Przez serwer OPC ze SCADA się nie łączyłem i wolałbym tego unikać. Połączyłem się z programem Modbus Tester, przy zmianie przelącznika zapalającego diodę podłączoną do O8 odczytuję w Modbus Testerze zmianę na adresie 5009 przy ustawionym Data Type na 0:Coils. Wychodziłoby, że błąd leży tylko i wyłącznie po stronie SCADY, jednak może istnieja jeszcze jakieś sposoby aby rozwiązać tę zagadkę
meister

Postprzez meister » Cz, 18 sie 2011, 12:41

Witam,
miałbym jeszcze jedno pytanie odnośnie konfiguracji tej sieci. Gdy logikę bloczków COM INIT, MODBUS CONFIG oraz MODBUS SCAN_EX wstawię w jakąś podsieć, na przykład odpowiedzialną tylko za wyświetlanie jakiś wartości w SCADZIE (np. w module o nazwie "SCADA" z siecią w niej się znajdującą o nazwie "konfiguracja" w której mam konfigurację tych trzech bloczków oraz sieć "diody" odpowiedzialna za stwierdzenie, czy dioda zapalona w PLC się pali czy nie), to już są problemy z połączeniem i nie uzyskuję żadnego wyniku. W załączniku plik o którym mowa. Czy położenie tych bloczków w programie ma wpływ na nawiązywanie połączenia?? Dodam, że SCADE odpalam wtedy, kiedy w ww programie jestem już na odpowiednim miejscu, czyli wtedy gdy sieć "diody" jest aktywna/załączona. Marzeniem byloby, aby nawiązywanie połączenia odbywało się na samym początku, niezależnie od tego, jaka podsieć w programie jest aktywna, jednak wstawienie tych 3 bloczków do sieci głównej !Main Routine w ww programie nie rozwiązuje problemu. Dodam, iż jeśli mam program składający się tylko z sieci głównej, i w niej konfiguracje połączenia poprzez MODBUS, to nawiązuje mi połączenie oraz wyświetla aktualny stan bitu MB29 w SCADZIE.
Załączniki
problem.rar
(108.37 KiB) Pobrane 848 razy
meister

Postprzez Mateusz Sikorski » Cz, 18 sie 2011, 12:57

Bloczki COM_INIT oraz MODBUS_CONFIG poprzedzone stykiem NO SB2 muszą być umieszczone w "!Main Routine" , gdyż bit SB2 będzie 1 tylko przez pierwszy cykl programu (oczywiście !Main Routine musi być ustawiony jako pierwszy podprogram do wykonania). Bloczek SCAN_EX poprzedzony stykiem NC SB2 musi być wklejony w każdy podprogram (blok ten odpowiada za skanowanie sieci w poszukiwaniu żądań od urządzenia Master). Proszę o odpowiedź czy to pomogło.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Postprzez meister » Pt, 19 sie 2011, 09:40

witam i dziękuję, pomoglo, sprawę rozwiązało umieszczenie bloczku SCAN_EX w poszczególne podprogramy.
meister

Powrót do Unitronics