WItam,
piszę z następnym problemem, tym razem dotyczącym komunikacji pomiędzy sterownikiem serii V120-22 a systemem SCADA poprzez protokół MODBUS. W PLC ustawiłem wsyzstko tak jak to opisał Pan w wątku viewtopic.php?f=8&t=206. Problem pojawia się pzy adresacji cewek, plik załączony w powyższym wątku różni się od pomocy w SCADZIE, tam adresacja przedstawia się w sposób następujący: http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... itect.jpg/ Potrafię odczytać w SCADZIE wartość rejestru, np MI 24 (adresuję to jako 40024 jako INT). Problem pojawia się, gdy mam odczytać stan cewki, np na wyjściu zaadresowanym w PLC jako O 8. Pod to wyjście podpiąłem sobie zwykłą diodę i zapalam przez zwykły przełącznik połączony z PLC. Jeśli próbuję w SCADZIE użyć adresu 00008 to pojawia się 1 przy wyłączonej diodzie i nie następują żadne zmiany przy przełączaniu przełącznika, po prostu ciągle pojawia się 1. Próbowałęm już innych kombinacji, skracając ilość zer, czy zmieniająć początek adresaci tego tagu. Nic nie pomoglo. Jeśli w sterowniku ustawię równolegle cewkę O 8 z jakimś dowolnym MB, np MB 13, to adresując tag w SCADZIE jako 00013 jestem w stanie odczytać aktualny stan diody (czyli zapalając diodę pojawia mi się 1 a gasząc ją otrzymuję 0). Jak można wybrnąć z tej sytuacji, tworzeniu programu z dodatkowym równoległbym MB do każdego wyjścia sterownika troszkę jest bezsensowne, chyba, że nie ma innej opcji.