Sterownik Vision-280 - napisy pod klawiszami

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Sterownik Vision-280 - napisy pod klawiszami

Postprzez Te-Ster » Pt, 20 sty 2012, 13:48

Witam serdecznie. Jakieś dwa-trzy miesiące temu nabyłem u Was sterownik V280 wraz ze snapem E6. Napisałem program, uruchomiłem maszynę - nadszedł więc czas na poprawianie ergonomii obsługi maszyny z tym sterownikiem. Ekranów mam dziewięć - więc do ich wywoływania użyłem klawiszy funkcyjnych F1...F9. Na krawędzi ekranu narysowałem pola z grafiką odpowiadającą znaczeniu danego klawisza - ale skutkiem tego zmniejszyła mi się powierzchnia ekranu dostępna dla innych funkcji (wizualizacja procesu, wpisywanie parametrów pracy maszyny itd). Postanowiłem wsunąć pod klawisze funkcyjne (te od F1 do F9) karteczki z rysunkami - zamiast malować je na ekranie. W instrukcji, którą otrzymałem wraz ze sterownikiem, a także w innych opisach (znalezionych w internecie) sprawa zamiany tych oznaczeń jest potraktowana dość ogólnikowo. Moja maszyna już pracuje (ściślej - maszyna mojego Klienta) - nie chciałbym w jakikolwiek sposób zniszczyć jej wyglądu (mam nowy pulpit z nowymi sitodrukowymi opisami, nowe przyciski, lampki - maszyna, choć stara, wygląda jak nowa) i dlatego te nowe oznaczniki chciałbym tak zamontować, aby zachować profesjonalny wygląd.
Proszę o instrukcję jak się za to zabrać? Czy muszę rozebrać obudowę? Czy wystarczy tylko coś podważyć? Tych pól jest kilka i są one rozmieszczone dość daleko od siebie - po lewej stronie F1...F5, na dole F6...F9 oraz w prawym górnym rogu pole dla nazwy mojej firmy ;-)
=====
To tyle tytułem problemu, który mnie trapi. Teraz kilka słów pochwały dla tego sterownika! Około dwudziestu lat temu napisałem swój pierwszy program na sterownik PLC, wtedy był to Simatic. Trzeba było napisać program w DOSie, potem program dla wyświetlacza (też w DOSie), a w przypadku jakichkolwiek trudności żadnej pomocy ze strony Siemensa nie było - a i spytać nie było kogo - dwadzieścia lat temu!!! Przeszedłem więc na inne sterowniki - były to sterowniki serii F Matsushity (dziś Panasonic). Łatwe programowanie i, przede wszystkim, wspaniała pomoc od dostawców - jeśli nawet Oni nie potrafili pomóc w rozwiązaniu jakiegoś problemu, to zawsze mogłem liczyć na Japończyków - kilka razy otrzymałem faksem rozwiązanie prosto z Japonii - emaili jeszcze nie było. Ale był inny problem - wyświetlacz! Trzeba było pisać osobny program dla sterownika PLC i osobny - dla wyświetlacza... A potem je żmudnie dopasowywać do siebie, już na maszynie!!!
Teraz kupiłem V280 ze snapem i mam JEDEN program do całego programu - i do sterownika, i do wyświetlacza. Sam program maszyny napisałem w jeden dzień, ekrany zajęły mi dwa dni. Ponadto - wszystkie poprawki mogę robić na bieżąco, bez wyłączania maszyny, zwykle nawet bez sekwencji Run-Stop_Run. Nie dość, że program pisze się łatwo i szybko, to jeszcze cena takiego sterownika jest niewygórowana. A ma to wielkie znaczenie dla Klienta, który chce "ożywić" maszynę wciąż sprawną mechanicznie, ale do której nie da się już kupić oryginalnej elektroniki. Unitronics bije tu wszystkich na głowę. Ach - i dzięki za spolszczenie programu - to naprawdę pomaga podczas przejścia z innego sterownika (ach, te nawyki).
=====
Pozdrawiam ponownie i liczę na pomoc.
Stander Tojas, Te-Ster.
Te-Ster

Re: Sterownik Vision-280 - napisy pod klawiszami

Postprzez Mateusz Sikorski » Pt, 20 sty 2012, 14:46

Witam,
bardzo dziękujemy za pochwały i uznanie.
Z naszej strony możemy Panu zagwarantować najwyższej jakości sprzęt i usługi m.in. doradztwo techniczne.

Co do problemu to w załączniku przesłałem Panu zdjęcie sterownika V280 (odwróconego do góry nogami).

W prostokącie A pokazany jest wystający kawałek folii, na której naniesione są obrazki do klawiszy od F1 do F5.
W prostokącie B pokazany jest natomiast szereg czterech otworków, w których także wystaje część folii z pojedynczymi obrazkami przycisków od F6 do F8.

Najlepiej wyciągnąć te folie np.pensetą. Po złapaniu tego skrawka, powinna dać się wyciągnąć bez większych oporów.
Załączniki
DSC_0039.JPG
(207.47 KiB) Pobrane 839 razy
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Re: Sterownik Vision-280 - napisy pod klawiszami

Postprzez Te-Ster » Pt, 20 sty 2012, 15:13

Dziękuję za szybką reakcję.
Ponieważ mój sterownik jest już zamontowany na maszynie to i wpadłem jedynie na "rozebranie" go lub podważenie czegoś...
A tu - wystarczy go zdemontować i pensetką pomachać!

Teraz wiem czemu te zapasowe karteczki (dostarczone razem ze sterownikiem) mają takie różne kształty - jedne są pojedyncze, a drugie złączone razem.
Już biorę suwmiarkę i zabieram się za projektowanie i drukowanie moich własnych symboli.

Serdeczne podziękowania,
Stander Tojas, Te-Ster.
Te-Ster

Powrót do Unitronics