Licznik sztuk

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

Licznik sztuk

Postprzez rafaljpg » Śr, 17 lip 2013, 16:41

Witam. Korzystałem z przykładu z pomocy i jest wersja licznika, który po osiągnięciu zadanej wartości zatrzymuje mi cykl i żeby rozpocząć nowy muszę zrobić reset, który jednak ustawia mi już na liczniku wartość 1. Jak skleić licznik sztuk, który po osiągnięciu zadanej ilości automatycznie/lub po zewn. resecie, resetuje na wartość zero. Sterownik M91-2-R1. Pozdrawiam.
rafaljpg

Re: Licznik sztuk

Postprzez Adrian Surma » Śr, 17 lip 2013, 16:54

Witam,
proszę napisać nazwę pliku, z którego Pan korzysta. W załączniku dodatkowo inny przykład licznika z resetem po doliczeniu do 100. Nie wiem czy korzysta Pan ze zwykłego wejścia czy z HSC.
Załączniki
licznik.zip
(64.68 KiB) Pobrane 830 razy
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez rafaljpg » Śr, 17 lip 2013, 22:00

Korzystałem z programu U90Ladder z pomocy : building a counter. W załączniku plik mojego programu. Wejścia HSC wykorzystuje na enkoder a na licznik zwykłe. Zle doprecyzowałem pytanie. Ten licznik, który mam równiez mi resetuje na zero-cykl się kończy-zezwolenie wyłącza pozwolenie na prace w automacie. I teraz żeby rozpocząć nowy cykl wciskam "ręczny reset" czyli zadaje wartość 1 na liczniku (jest zezwolenie) a chodzi o to, żeby zrobić ręczny reset (wartość licznika zostaje = 0), który pozwoli znów na pracę w automacie. Dopiero sensor-licznik sztuk ma za zadanie zadawać mi wartość na licznik.
Załączniki
licznik2.rar
(67.71 KiB) Pobrane 768 razy
rafaljpg

Postprzez Adrian Surma » Śr, 17 lip 2013, 22:21

Witam,
w załączniku poprawiony program. W jednej linice drabinki było jednoczesne dzielenie i dodawnie tych samych rejestrów. Zostało to teraz rozdzielone podobnie z jednym timerem. Czasami w takich systuacjach procesor się "gubi" w obliczeniach, próbując jednocześnie wykonać dwie operacje matematyczne. Jeżeli to nie rozwiązało problemu - najlepiej proszę o kontakt telefoniczny, aby dokładniej omówić działanie programu.
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez Adrian Surma » Cz, 18 lip 2013, 08:36

Brakujący załącznik poniżej.
Załączniki
licznik poprawiony.zip
(70.46 KiB) Pobrane 781 razy
Adrian Surma
Adrian Surma

Powrót do Unitronics