U90 Jak obsłużyć rejestr przesuwny, potrzebny przykład

Pytania i odpowiedzi dotyczące sprzętu Unitronics

Moderatorzy: Marek Sikora, Mateusz Sikorski

U90 Jak obsłużyć rejestr przesuwny, potrzebny przykład

Postprzez marcino2000 » N, 16 maja 2010, 16:46

Witam, projektuje urządzenie w którym muszę wykorzystać rejestr przesuwny. Z grubsza ma to wyglądać tak że urządzenie sledzi dobre i złe produkty( książki), przychodzi o tym informacja na sterownik, oraz przychodzi sygnał taktujący. Wyrzutnik znajduje się w odległości 20 książek(czyli długośc rejestru powinna wynoscic 20 bit) od miejsca gdzie zbierana jest informacja o jakości produktu. odległość pomiędzy książkami jest równa. Rejestr dajmy na to przesówa się w prawo, informacja o produkcie wchodzi z prawej strony a z lewej wychodzi ( trafia na elektrozawór wyrzutnika). Czytałem różne manuale, przeglądałem przykłady, ale nie wiem jak to ugryźć tj jak sterowac rejestrem jak powinien wygladać program itd.

ps:
nie liczę na gotowca
Pozdrawiam Marcin
marcino2000

Re: U90 Jak obsłużyć rejestr przesuwny, potrzebny przykład

Postprzez solidchip » Pn, 17 maja 2010, 08:00

Witam,
Nie znalazłem w programie "U90 Ladder" funkcji (bloczku) rejestru przesuwnego - pewnie go tam nie ma.
Rejestr przesuwny można zrobić jak w przykładzie z załącznika (na piechotę).

impulsy CLK na I0,
impulsy DANYCH na I1
MB2, MB3, MB4, MB5 - zgromadzone bity
Załączniki
rejestr.zip
(76.52 KiB) Pobrane 1320 razy
Tomasz Kozłowski
www.SolidChip.eu programowanie sterowników UNITRONICS
solidchip

Postprzez Adrian Surma » Pn, 17 maja 2010, 08:02

Witam
W załączniku wysyłam przykład. Za pomocą strzałek w lewo i prawo przesuwa Pan jeden bit. Do SI87 trzeba przypisać wartość w DEC w której bity będą przesuwane. Do SI88 trzeba przypisać wartość określającą o ile bitów ma się rejestr przesuwać. Załączenie SB87 wywołuje przesunięcie w lewo a SB88 w prawo.

Pozdrawiam
Adrian Surma
Załączniki
rejestr przesuwny.rar
(60.54 KiB) Pobrane 1266 razy
Adrian Surma
Adrian Surma

Postprzez marcino2000 » Pn, 31 maja 2010, 02:34

Dziękuję panowie, dziś miałem dopiero okazję przetestować programy. W moim zastosowaniu lepsze będzie rozwiązanie Solidchip. Dziękuję bardzo bo rozwiązało to mój problem. Serdecznie pozdrawiam Marcin
marcino2000

Postprzez Tomek » Pn, 22 wrz 2014, 13:44

Witam
Napotkałem następujący problem. Na stole roboczym znajduje się materiał o długości od 50 do 350 cm. Wzdłuż stołu przemieszcza się maszyna na prowadnicach, która wyposażona jest w enkoder. W przybliżeniu 1 impuls równy jest 1cm. Na początku maszyny znajduję się krańcówka dzięki której podczas przemieszczania się maszyny wiadomo w którym miejscu zaczyna się i kończy materiał. Za krańcówką znajduje się 10 głowic oddalonych kolejno o 46, 30, 59, 30, 59, 30, 59, 30, 46 oraz 30 cm. Zadaniem głowic jest obróbka materiału gdy głowica znajdzie się na jego wysokości. Maszyna zanim przemieści się na początek materiału wykonuje od 40cm drogi następnie pokonuje całą jego długość (50-350cm) do zakończenia pomiaru długości. Następnie musi pokonać drogę długości całej maszyny aż ostatnia głowica zakończy prace na materiale. Sam temat nie wydaje się być trudny, problem natomiast pojawia się w momencie dokonywania pomiaru długości który można wykonać na rejestrze przesuwnym. Rejestr taki musiałby mieć w sumie ok 800 bitów długości co jest dość problematyczne. W jaki sposób można dokonać takiego pomiaru?
Tomek

Postprzez Mateusz Sikorski » Wt, 23 wrz 2014, 11:47

Witam,

nie do końca chyba rozumiem algorytm działania tej maszyny. Pisze Pan, że zadaniem głowic jest obróbka materiału gdy głowica? (chyba materiał) znajdzie się na jego wysokości. Zanim maszyna zacznie pracę przejeżdża ok. 40cm, czyli znajduje się już 6cm od pierwszej głowicy? Potem przelatuje całą długość do końca materiału, tak? Wtedy zna Pan dokładną długość materiału i teraz chciałby Pan, żeby sterownik znał położenie każdej głowicy względem materiału. 800 bitów to aż! 50 rejestrów MI - tyle Pan używa? Pisze Pan o problemie podczas dokonywania pomiaru długości - czego, ponieważ nie opisał Pan do dokładnie.
Mateusz Sikorski
Elmark Automatyka S.A.
Mateusz Sikorski

Powrót do Unitronics