przez meister » Cz, 4 sie 2011, 08:11
interesowałoby mnie, aby po każdym okresie czasu równym 1s (czyli TD 0) wartość z enkodera była zliczana od nowa, niekoniecznie wiem, gdzie ustawić bloczek Reset Numeric odpowiedzialny za kasowanie MI 0. Próbowałem ustawić go równolegle do bloczku zapisującego wartość -32768 do MI 1 (wydawało mi się, że skoro w danym czasie ustawię minimalną wartość na rejestrze i jednocześnie wyzeruję wartość enkodera to uzyskam zadowalający efekt), jednak w tym przypadku uzyskuję wartość znikomo małą, tak jakby była zliczana przez minimalnie krótki czas. Wyzerowanie wartości zmierzonej przez enkoder powinno trwać maksymalnie krótkie czas, ja ustawiająć bloczek Reset Numeric w swoim programie nie zapewniam tego. W ten sposób powinienem po każdej sekundzie otrzymać porównywalny wynik, różniący się jedynie niedokładnością odczytu z enkodera w czasie tej jednej sekundy. Należałoby zastosować przerwanie?? Tylko jak wtedy zsynchronizować czas mierzony w danym programie z czasem wyzerowania rejestru MI 0?? Nie wiem, może zbyt komplikuję ale nie mogę sobie poradzić z tym. Przepraszam jeśli może się to wydać trywialne, ale zaczynam zabawę ze sterownikami PLC.